Премиерът Бойко Борисов е недоволен от Украйна и ще поиска разговор с президента Петро Порошенко заради законодателни ограничения, които според Борисов засягали българското малцинство. Това става ясно от стенограмата от заседанието на правителството днес.

В края на заседанието вицепремиерът Красимир Каракачанов информира премиера и министрите за проблемите на българите в Украйна. Той съобщава за приет закон, който ограничава образованието на национален език само до детските градини и до началното образование. Според Каракачанов България не може да остане безучастна, защото има голяма диаспора в Украйна.

"В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна", припомня Каракачанов.

Другият вицепремиер Екатерина Захариева допълва, че този въпрос стои на вниманието на МВнР от няколко месеца, но за съжаление законът вече е приет. Подготвяло се писмо заедно с други държави, които са засегнати.

"Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва Борисов.

На което Захариева казвам че посланикът е в отпуск, но е проведен телефонен разговор с него.

"Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", каза още Борисов.

Каракачанов припомня, че украинският президент може да наложи вето.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", казва Борисов.

Междувременно стана ясно, че шефът на парламента Димитър Главчев е поканил на среща посланика на Украйна Микола Балтажи на 19 септември. Разговорът е по повод предстоящо посещение в Украйна на българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента. Българските депутати ще участват в честванията на 155-тата годишнина от преселването на българите в Таврия. Главчев обаче ще поиска информация и във връзка с приетия закон за образованието.