6 партии от демократичното пространство поискаха от президента Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Призивът е подписан от Движение "Да, България", БЗНС, Сдружение "Граждански съвет", ДСБ, ДЕОС, партия "Зелените".

Според авторите на призива корупционният модел във ВАС, а и в съда изобщо, паразитира върху модела на администриране на правораздаването и за това ролята на председателя има огромно значение.

"Необходимо е да се разбира, че изборът на нов председател на ВАС е изключително важен за перспективата на България да започне излизане от статута на държава, на чиито институции не може да се има доверие и, съответно, от формалната процедура по наблюдение от страна на ЕК".

Това се казва в призива. Според 6-те партии Чолаков не е дал доказателства, че е застъпник на реформата във ВАС и правосъдието.

"Важно е да се разбира, че смяната на едно тежко компрометирано лице на статуквото във ВАС с "ново" такова, поредното спазаряване на приемлив за всички лобита кандидат, който в неформални контакти гарантира своята добронамереност и обещава някакви промени (без да е ясно какво е обещавал на други фактори), не може да представлява достатъчна промяна. Истинската реформа започва с публична проява на характер и независимост, с ясно назоваване на проблеми и решения пред цялото общество".

Това се казва в писмото.

Авторите припомнят, че по отношение на Чолаков има данни "за разнообразни сделки, чието естество и контекст останаха неизяснени". И той не е дал убедителен отговор защо не е декларирал придобити от него вземания.

"Въпреки че данните от имотния регистър са публични, ВСС не извърши надлежна проверка, така че да опровергае разумните съмнения за неуместно поведение на г-н Чолаков. Обстоятелствата, които бяха предмет и на медийни публикации, са проверими, но нито етичната комисия на съдийската колегия на ВСС, нито ИВСС са упражнили правомощията си за изследване на фактите, които се отнасят до имотните сделки на кандидата за председател на върховната съдебна инстанция по административни дела", се припомня в писмото.

Според авторите му ВСС предлага на президента да подкрепи кандидат, "за който в нарушение на императивни изисквания на закона, не беше проведена необходимата пълна проверка".

"Убедени сме, г-н Президент, че за никаква борба с корупцията по високите етажи на властта не може да се говори, ако не сме готови да наложим спазването на законовите изисквания за изчерпателни проверки на всички разумни съмнения в интегритета на висшите държавни служители", казват още авторите на писмото.

Според тях изборът на Чолаков не е мотивиран и е бил предизвестен, защото конкурентът му Соня Янкулова го е превъзхождала по всички законово критерии.

"Всичко това означава, че решението не е било взето на в пленарна зала на пленума на ВСС, а на друго място и не по предвидените в закона изисквания. Точно това се нарича управление на задкулисието", се казва в писмото.