Разкритията около Азербайджанската перачница да бъдат разследвани, а списъкът “Магнитски“ за санкции да бъде приет от Европейския съюз, поиска Европарламентът.

Евродепутатите осъждат разкритията за Азербайджанската перачница и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства. Това се казва в резолюция, приета в днес с 578 гласа “за“ срещу 19 “против“ и 68 “въздържал се“.

Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му, смятат още евродепутатите.

Европарламентът поиска още ЕС да поощрява международното сътрудничество за борба с корупцията. За тази цел евродепутатите са предвидили конкретни стъпки: осигуряване прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции, добавяне на антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни. Евросъюзът трябва също да следи отблизо проектите с европейско финансиране в сътрудничество с местни антикорупционни агенции и да използва санкции или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека.

Ключови според Европарламента са независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция въпреки опасността от репресии и те трябва да бъдат защитени. Съюзът трябва да приеме списъка “Магнитски“, съдържащ имената на 32 руски официални лица, които са отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да бъдат наложени санкции срещу тях.

“След “Люкс лийкс“,“Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници, ние осъзнаваме, че корупцията се простира през държавните граници и има драматични последици за политически решения“, заяви Петрас Ощравичиус. “Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама.“

Разследване на няколко европейски медии, сред които са българският сайт “Биволъ“ и британският вестник "Гардиън", описа т.нар. Азербайджанска перачница - схеми за тайни фондове, използвани за купуване на политическо влияние. Става въпрос за 2,9 милиарда долара, с които е плащано на изтъкнати европейци, купувани са луксозни стоки и са били изпирани пари чрез мрежа от почти непрозрачни британски компании. Сред участниците в схемата е и Калин Митрев - съпруг на председателката на ЮНЕСКО Ирина Бокова.