"Редно е от процедурна гледна точка новият председател на Върховния административен съд да е избран от новия състав на Висшия съдебен съвет.  За първи път ще имаме съдебен съвет, избран по новите правила, приети с промени в конституцията през 2015 г. А и този нов ВСС ще работи с този председател на ВАС. Така би било логично според мен."

Така президентът Румен Радев отговори по време на интервюто си за Нова тв тази вечер на въпрос кой е трябвало да избере наследника на Георги Колев в най-важния съд, процедурата за който избор бе силно критикувана. Организации като "Правосъдие за всеки", 65 адвокати, политици, 6 извънпарламентарни партии, сред които "Да, България" и ДСБ, призоваха Радев да не подписва указа за избора на Чолаков от отиващия си ВСС. 

 
Попитан конкретно дали ще подпише назначението на Чолаков, държавният глава заяви:
"Това е сериозен въпрос, трябва ми още малко време да проуча".

За престъпността:

"Мисля, че престъпността винаги е нагла. Бандата на „Налите" е само метафора на несигурността. Битовата престъпност е бич и не виждаме реални резултати за справянето с нея. А за отвличанията - това е тревожен симптом, но да оставим разследващите да си свършат работата".

Това заяви Румен Радев, попитан за ситуацията в страната след случая с отвличането и дадения откуп от семейството на Адриан Златков. По думите на държавния глава темата е трудна, коментарите трябва да се правят от специалисти, а опитът показва, че трябва време за събиране на валидни доказателства. "Всички вярваме, че органите на реда работят и ще си свършат работата, защото това връща сигурността", каза Радев.

За борбата с корупцията

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена – трябва скалпел."

Това бе коментарът на Румен Радев по темата "корупция", предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност и двата варианта на антикорупционен закон, внесени от ГЕРБ и от БСП. По думите му за мащаба на корупцията у нас може да се съди по "драматичния срив на чуждестванните инвестиции" и липсата на осъдени за корупция висши държавни служители.

От заседанието на КСНС държавният глава очаква не просто сближаване на позиции между политическите сили, но и ефикасни и ефективни методи за борба с корупцията. Според него законопроектът на ГЕРБ за новия антикорупционен орган залага на превенцията, а този на БСП - на разследването.

"Когато правим законови промени – трябва да си поставим три въпроса. Първо, с каква цел правим закон – да демонстрираме, че правим нещо или да си решиш жестокия проблем. Второ - какъв резултат очакваме. И трето - с какъв инструментариум  – ще чакаме някой да подаде сигнал или да пусне имуществената си декларация?", продължи президентът.

По думите му до момента не съществува важен и мащабен доклад или анализ, който да казва защо няма осъдени висши чиновници за корупция.

"Да излезем над сухия текст и да си представим как той ще работи такъв закон на практика.", призова Радев.

След което представи хипотетичната ситуация, в която една фирма печели постоянно скъпи обществени поръчки, за това е отговорен висш чиновник, но по закон ще трябва да се чака негов подчинен, например, да пусне сигнал и да се подпише в него, или самият чиновник като си накупи къщи и апартаменти да си пусне тази информация в имуществената декларация.

"Аз толкова глупави държавни служители не познавам", заяви Радев и доразви тезата си с това ,че е рисковано чиновник, консумирал корупция, да си построи къщата въм време, когато вече не е на дължавна работа и не попада в обхвата на закона. А дори и да бъде "хванат" преди това, няма да се разплете цялата схема на корупция. 

За КТБ и Цветан Василев

"Всички платихме цената за КТБ, затова трябва да знаем истината. Този случай тряба да се реши в България, а не в чужбина. Само така ще придобием вяра, че като общество можем да градим сами своето бъдеще."

С тези думи Румен Радев реагира на въпрос може ли гарантира сигурността на банкера - собственик на фалиралата банка Цветан Василев, който е обвиняем у нас и живее в Сърбия.

"Затова призовах г-н Василев да се върне тук, да даде показания и да се изправи пред българския съд. А самият факт, че общественият интерес расте и лично президентът се е ангажирал – това е фактор за защита на неговата сигурност", продължи държавният глава.

Президентът декларира, че той е само "на едната страна – на страната на закона и припомни, че за разлика от предшественика си Росен Плевнелиев публикува стенограмите за КТБ.

Отчетът за 235 дни и правомощията на президента

Президентът обобщи с три думи първите 8 месеца от мандата си  - суверинет, законност, външна политика.

По думите му е добре, когато всеки следващ държавен глава надгражда свършеното от предишния, а за своята работа се похвали с "изрядни избори, налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет, лоялна, но активна европейска политика", налагането на вето на някои закони и "първи стъпки за подобряване на отношения с Русия и слагане на край към неуважителното отношение към историческите факти".

По темата достатъчни ли са президентските правомощия Радев заяви, че категорично няма намерение да инициира референдум за разширяване на правомощията си, не е повдигал такъв въпрос, а това правят политики, които се притесняват от това, тъй като може да застраши "властта на партокрацията". 

"Някой казват, че президентът имал само представителни функции. Но президентът представлява 7 милиона българи. Той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над конституцията", допълни Радев. 

Румен Радев заяви, че "не кръстосва шпаги" в военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов, но остро разкритикува пускането на армията в залавяне на престъпник, защото това групо противоречи на Закона за отбраната и въоръжените сили. А нарушаването на този закон е опасно. 

"Законът позволява армията да действа срещу терористи, но не и срещу обикновени престъпници" - така той коментира използването на специалните сили на армията за залавянето на мъж, който уби жена си след скандал .