"Първо, мисля, че в този момент никъде не пише, че Русия е пряка заплаха", заяви президентът Румен Радев в интервю за Нова тв.

Така той отговори на въпроса за приетия от правителството доклад за състоянието на  националната сигурност за 2016 г. Предстои той да бъде гласуван от парламента.

"Основната теза е, че руските действия застрашават действията за единна, мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим през последните месеци, когато докладът е изготвен, какво са правили лидерите на тази свободна и мирна Европа. Макрон се среща с Владимир Путин. Меркел поддържа непрекъснат диалог с него. И каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме диалог с Русия. Бойко Борисов и Алексис Ципрас съвсем наскоро заявиха, че Гърция и България ще бъдат мост между Русия и Европа", продължи Радев.

Той е убеден, че отношенията на България с Русия не трябва да бъдат заложници на чужди интереси. Според него у нас има политици, за които връзките ни с Москва не са достатъчно лоши.

"Трябва да отстояваме нашия интерес. Очевидно е, че имаме интерес да имаме пряка доставка на руски газ през Черно море", смята Радев.

Водещият Николай Дойнов попита дали ако руският президент Владимир Путин се отзове на поканата на Радев и дойде у нас, ще бъде отворена тази тема.

"Това е само една от темите. Тя кореспондира с желанието на правителството за газоразпределителен център. На масата трябва да сложим българския интерес - прагматичен, съответстващ на икономическата логика България да не бъде заобикаляна."

На въпроса какъв знак към партньорите е евентуално посещение на Путин в момент, в който България е ротационен председател на ЕС, президентът отговори:

"Това е общата политика на ЕС. Точно това, за което говорих преди малко - Меркел, Макрон. Да вземем политиката на ръководството на НАТО. Тя е за повишаване на конструктивния диалог с Русия."