Пловдив - това е четвъртата спирка на тазгодишното турне на националната инициатива "Стара хартия за нова книга". Кампанията се провежда за пета година, а градът под тепетата е домакин за втори път.

Кога, къде, какво:

Празникът на детското четене и опазването на природата в Пловдив е на 23 септември на пл. „Стефан Стамболов“ между 10,00 и 14,00 ч.

Правилата са лесни и съвсем същите като досега - всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на кампанията. Организаторите на "Стара хартия за нова книга" от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“. 

За да има за всички достатъчно книги за децата, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от количеството предадена хартия. 

Седмица по-рано - тази събота - 17 септември, "Стара хартия за нова книга" е в Русе. 

Програмата

Участниците в празника „Стара хартия за нова книга“ в град Пловдив ще могат да се насладят на куклената постановка от „Театъра на приказките – София“ „Приказка за юначета с празни тумбачета – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“  – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. Музикалните таланти от „Арт войс център“, сред които и квартет „4magic“, ще зарадват публиката със своите изпълнения. На сцената на пл. „Стефан Стамболов“ ще излезе и фолклорен ансамбъл „Дилянка“, който през лятото отбеляза 40-годишния си юбилей. 

За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на талисмана на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади. Ще бъдат обявени и победителите от специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ –  конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“, в който децата бяха провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Победителите ще бъдат оповестени на http://www.greenwich.bg/, както и на официалната фейсбук страница на „Стара хартия за нова книга“.

Какво се случи досега:

През 2015 г., когато Пловдив бе домакин на "Стара хартия за нова книга" за първи път, над 700 деца от на града се включиха в празника. Те предадоха 4,2 тона хартия з рециклиране и получиха над 1000 книги. Благодарение на предадената хартия децата от Пловдив спасиха от изсичане 55 дървета.

Тази година кампанията вече премина успешно пред Хасково и София.

След Пловдив "Стара хартия за нова книга" гостува в Бургас - в неделя на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Пловдив и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Организатори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

И тази година Клуб Z e медиен партньор на инициативата.

Партньори на кампанията са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. 

Медийни партньори са и bTV Media Group, azcheta.com, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg