"Председателят на Европейската комисия каза ясно "не" на втората категория граждани в ЕС, "не" на втората категория работници, "не" на втората категория храни". Така коментира пред бТВ  европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел традиционната годишна програмна реч на Жан-Клод Юнкер пред ЕП.

Вчера той посочи, че в Европа не може да има "втора класа работници" и "втора класа потребители" и се обяви против различното качество на едни и същи стоки на Изток и на Запад. Юнкер се солидаризира и с позицията на френския президент Еманюел Макрон и се обяви против различното заплащане на източните и западните работници за един и същ труд.

"Бих определила т.нар. шести сценарий, който вчера Юнкер очерта за развитието на Европа, като синтез на дебатите през изминалите месеци, които показаха, че предишните 5 сценария не успяват да концентрират мнозинство. Той е основан на принципите за свобода, равенство и правова държава и залага на силна Европа във вътрешен план, която може да защити своите граждани", отбеляза Габриел. 

Според нея заявената подкрепата на Юнкер за влизането ни в Шенгенското пространство е положителен сигнал.

"Трябва да се даде знак, че забавянето на България и Румъния, които изпълняват всички критерии, съдържа в себе си една трошаща сила", изтъкна Габриел. 

Във връзка с ресора й тя обяви, че на ниво ЕС ще бъде създаден механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова кибератака.

 „И в момента съществува Агенция за киберсигурност, ситуирана в Гърция. Нейният мандат обаче няма да бъде временен - до 2020 година, а постоянен, със засилени компетенции и увеличен бюджет“, каза еврокомисарят.

По думите й кибератаките застрашават повече демокрацията от войните и оръжията. През последната година над 80% от европейските фирми са станали жертви на подобни престъпления.