Късно вечерта след отвличането на сина му собственикът на "Софавто" Тони Златков е бил поканен от Бойко Борисов в дома му в Банкя, за да го запознае със случая.

Това каза бащата в продължително интервю пред бТВ, изпъстрено и с въпроси от рода: "Сълзи имаше ли?" (на което бащата отговаря: "Да, много.")

"Искам да благодаря и на г-н Бойко Борисов - нашия премиер, който късно вечерта в деня на отвличането ме покани в своя дом, за да се запознае с целия случай, с моя бизнес, с всички ситуации около отвличането. И съответно там видях един сформиран много сериозен щаб от висши полицаи, каза бащата."

"Пак искам да кажа, че съм му безкрайно благодарен, тъй като смятам, че ние сме едни средни хора и този човек обърна винмание на цялото това нещо", повтори бащата.

Златков е убеден, че премиерът искал от първа ръка да се запознае със случая.

"Човекът... така, чисто бащински изрази едно съчувствие и той за цялата ситуация."

"Възстановяваме се постепенно след огромния шок. Всичко е добре, тъй като приключи. И Адриан постепенно се възстановява“, заяви днес бизнесменът.

Засега семейството не вижда нужда младият мъж да получава специални грижи или да разговаря с психолози, но „бъдещето ще покаже“.

Когато се прибра, той „беше много дезориентиран и страшно стресиран. То е естествено – няма човек, който да понесе такова нещо спокойно“, каза баща му.

Той описа и момента на самото отвличане:

„15 минути след като тръгна за работа, тръгнах и аз, и на около 500 метра от нашия дом видях колата, оставена по странен начин, отворена. Изключително много се притесних. Първо, знам, че той не би спрял така – по средата на пътя, тъй като спазва правилата. Когато видях, че колата е отворена, помислих, че може да му е станало лошо. Огледах, не го намерих, започнах да мисля, че нещо лошо е станало“, разказа Златков.

Той опитал да се свърже със сина си по телефона, но той бил в колата, затова Златков се притеснил още повече.

Около 10-ина минути след намирането на колата се обадил на спешния телефон 112.

„Оттам МВР започна работа“, разказа гостът.

Експертите ги консултирали и запознали с други такива случаи и как са протекли. Златков не е изолирал полицията от случая, „не мисля, че някой би могъл в такава ситуация“.

Вече е ясно, че нападателите са имитирали полицейска акция, били са с маски.

Адриан не е държан в условия като жертвите на „Наглите“ – „бил е в недобра атмосфера, но не чак такава“, каза Златков.

Похитителите

Още на следващия ден след изчезването на Адриан – 31 август, Златков получил есемес, че синът му е отвлечен.

Цялата комуникация с похитителите протекла чрез есемеси на неговия личен телефон. Златков няма представа дали службите са я следили.

Не е имало заплахи за живота и здравето на сина му, „мисля, че избягваха допълнително да драматизират“, каза Златков.

По думите му стилът на есемесите бил „възпитан“.

„Спазиха всичко, което обещаха, за което, колкото и странно да звучи, им благодаря“, добави той.

Откупът

Златков платил откупа за сина си, както му наредили похитителите – сложил парите в чанта, каквато му казали, и ги хвърлил през моста, който му посочили.

Направил го лично. Не мисли, че е бил проследен от полицията, дори сам помолил полицаите да не го правят.

Не се притеснявал, че при предаването на откупа похитителите може да отвлекат него.

За събирането сумата, което отнело 4-5 дни, помогнали приятели и партньори. Похитителите имали изисквания какви да са банкнотите.

Семейството

По думите на автотърговеца от този момент не е имало заплахи срещу него или семейството му и те никога не са имали охрана.

„Не смятам, че съм бизнесмен на толкова високо ниво. Смятам, че съм един от средните хора в държавата, не смятам, че бизнесът ми е застрашавал някого, че някой да иска да ми навреди“, каза Златков.

Той посочи, че в неговия бизнес няма толкова сериозно разчистване на сметки.

Помолен да коментира палежите в автокъщата му по-рано през тази година, той каза, че е имал подозрение, че зад тях стои длъжник, но „там органите на реда разследват и съм сигурен, че ще стигнат до истината“.

Обмислял обаче дали палежите е можело да са част от подготовката на отвличането, за да се насочи издирването на похитителите в друга посока.

„Никога не съм си и помислял, че може някой да ми отмъщава чрез отвличането на Адриан заради някакви мои остри бизнес действия, каквито аз на практика нямам“, каза още Златков.

Той посочи, че е категорично сигурен, че зад отвличането на сина му не стоят хора от приятелския му кръг, каквито спекулации имало.