Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за опазване на околната среда. 138 подкрепиха повторното приемане на промените и отхвърлиха ветото на президента. 78 бяха против ицмененията, а двама се въздържаха   Гласовете "за" закона и "против" ветото бяха от ГЕРБ. "Обединени патриоти" и ДПС. 

Като най-щекотлива тема, промените предвиждат отпадане на втората инстанция при обжалване на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС).

ДПС обяви по-рано днес, че ще подкрепи промените в ЗООС и ще отхвърли ветото на президента. Това заяви депутатът от движението Ерджан Ебатин. Така движението помогна на управляващите да преодолеят ветото, тъй като за това са нужни 121 гласа. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 122 мандата и са на ръба.Депутатът от БСП

По време на дебатите Филип Попов (БСП) припомни, че управляващите говорят за реформа на съдебната власт. Според него обаче този закон е противопоказен на ефективността на съдебната власт

Крум Зарков (БСП) заяви, че решението е злоупотреба с права и не може да бъде отмяна на правата.

"България е република с парламентарно управление, но и с правителствено управление, а не с неправителствено. Протестърите по Конституция нямат право на политическа дейност, а те си позволяват истеричен политически език. Ако искат да управляват, да си направят партия и да влязат в парламента"

Това пък заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Колежката му Ивелна Василева също каза, че някои организации безцелно обжалват процедури по изграждането на различни обекти и злоупотребяват с право.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако ветото на президента бъде преодоляно, то социалисите ще внесат закона в Конституционния съд

"Не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност", заяви Нинова..

Тя призна, че вероятно има неправителствени организации, които злоупотребяват с право. Но призова депутатите първо да погледнат себе си.

"Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим зкаоносъпбразност", попита Нинова.

И допълни, че по този начин депутатите стъпка по стъпка са рушили държавността.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че по националните инфраструктурни проекти държавата трябва да може да гарантира развитието на регионите. Той каза, че няма притеснение, че парламентът ще приеме закон, който да е противоконституционен.

"Всички, които пътуват по пътната отсечка Благоевград Сандански знаят с какво е известен този учадтък. Това се нарича кървавото трасе на България", даде пример Цветанов.

Според него целесъобразността също трябва да се взема предвид при вземането на подобни решения/. Цветанов изтъкна, че оперативната програма "Транспорт" е застрашена и може да се наложи държавата да връща пари.

"Приоритетите на България са над всичко", заяви Цветанов.