Ще потопим Япония с атомни бомби, а САЩ ще потънат в пепел и мрак, заплаши Ким Чен Ун, предаде Ройтерс. Поредното нагло и провокативно изявление идва само три дни след приетите от Съвета за сигурност на ООН нови санкции срещу режима на диктатора в Пхенян. 

"Четирите острова на архипелага трябва да бъдат потопени в морето от атомната бомба на Северна Корея. Япония вече няма нужда да съществува близо до нас. Нека превърнем континенталната част на САЩ в пепел и мрак, като мобилизираме всички средства за ответен удар, които бяха подготвени досега", се казва в декларация, разпространена от официалната агенция КЦТА.

Т.нар. Севернокорейска комисия за мир в Азиатско-Тихоокеанския регион, която е натоварена с външните връзки и пропагандата на Пхенян, призова в същата декларация и за разпускането на Съвета за сигурност на ООН, който тя нарече "инструмент на злото", съставен от "подкупни" страни, действащи по заповед на САЩ.

Дали сред тези страни влизат и Китай и Русия - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и най-близки съюзници на Пхенян, не става ясно. Преди приемането на резолюцията след шестия ядрен опит на Северна Корея Вашингтон настояваше за пълна търговска блокада на комунистическата държава. Но Пекин и Москва се противопоставиха и бе приет документ с много смекчени ограничения.

Напрежението в района на Корейския полуостров рязко ескалира, след като в началото на септември Ким нареди да бъде извършен опит с водородна бомба. През август диктаторът изстреля и балистична ракета, която прелетя над Япония.

Президентът Доналд Тръмп заплаши с "огън и ярост" Северна Корея, но очевидно неговите предупреждения не притесняват дори и за миг диктатора Ким III. А санкциите на ООН едва ли ще допринесат за усмиряване на севернокорейския вожд, чието население "дори и трева да яде" по думите на Путин, няма да се откаже от ядрената си програма.

Американското разузнаване е засякло подготовка за изстрелване на нова севернокорейска ракета, съобщи днес тв каналът Ен Би Си. Медията се позовава на трима високопоставени източници. Било е установено от шпионски сателити придвижване на ракетна установка, както и подготовка на стартова площадка за изстрелване на ракета.

Още през миналата седмица разузнаването на Южна Корея предупреди, че има данни за преместване на ракета и вероятното пускане.