Сътрудничество за ограничаване на нелегалната миграция са договорили американският президент Доналд Тръмп и лиделите на Демократическата партия. Те ще работят заедно по законодателство за закрила на имигрантите, дошли в САЩ като деца. Дали и с какво финансиране ще бъде построена стената по границата с Мексико обаче не е договорено.

Доналд Тръмп отрече да да е постигнал сделка с Демократите.

Лидерите на Демократическата партия в Сената Чък Шумър и в Камарата на представителите Нанси Пелоси коментират, че са обсъдени и мерки за охрана на границата, които изключват възможността за стена по границата с Мексико. От Белия дом обаче отрекоха.

"Постигнахме съгласие да запазим защитата на DACA (програмата "Отложено действие за пристигналите в детството"- DACA)  чрез законодателни мерки и да изработим проект за охрана на границата, който е приемлив и за двете страни", заявиха Шумър и Пелоси в общо изявление.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс обаче изтъкна, че стената по границата с Мексико не е изключена от плана:

"Бяха обсъдени DACA и охраната на границата, но със сигурност не е постигнато съгласие за изключване на стената от плана."

Програмата за защита на нелегални имигранти, влезли в САЩ като деца, беше отменена от американския президент Доналд Тръмп на 5 септември. Инициативата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA) бе създадена от Барак Обама през 2012 г. и обхваща около 800 000 души, чиито родители са ги довели в Америкаq преди да навършат 16 години. Тя се отнася само за хора, които не са били обвинявани в сериозни престъпления и искат да учат и работят легално.

Конгресът има шест месеца да създаде законодателство, което да регламентира положението на т. нар. мечтатели. Президентът провежда консултации с лидерите на oемократите, за да търси тяхната подкрепа в Камарата на представителите и Сената за законодателните си инициативи.

По време на предизборната си кампания и след като встъпи в длъжност, Тръмп многократно поиска построяване на стена по границата с Мексико, която да спре нелегалните имигранти. Президентът дори твърдеше, че южният им съсед трябва да плати за стената, но след като властите отказаха, той поиска финансирането да бъде одобрено от Конгреса.

Демократите от своя страна заявиха, че ще блокират всяко законодателно решение, което се отнася до финансирането на подобен проект с публични средства.