Американският актьор Франк Винсънт, познат от класики на Мартин Скорсезе и сериала "Семейство Сопрано", почина на 78 години. Той е издъхнал заради усложнения по време на сърдечна операция след получен инфаркт в болница в Ню Джърси, съобщава "Гардиън". 

В "Семейство Сопрано" Винсънт изигра гангстера Фил Леотардо – големия враг на главния герой Тони Сопрано.

Франк Винсънт прави дебюта си в киното през 1975 г. в "Колекционер на смърт" на режисьора Ралф де Вито. Благодарение на лентата е забелязан и от Мартин Скорсезе, който му предлага участие в "Разярения бик" от 1980-а.

По време на 41-годишната си кариера Винсънт често се превъплъщава в мафиоти. Една от най-известните му роли е тази в "Добри момчета" (1990) на Мартин Скорсезе като Били Бат, който умира в прочута сцена пребит до смърт от Томи де Вито. Актьорът има роли и във филма "Казино" на известния режисьор.

Винсънт се изявява и като писател - през 2006 г. заедно с Джеймс Гандолфини издава книгата "Наръчник за мъже: как да бъдеш мъж" ("A Guy’s Guide to Being a Man’s Man"). За нея той казва:

"Днешните младежи са толкова компютъризирани и индивидуализирани, че много от нещата, които мъжете знаеха, са загубени за тях. За това говорим ние: лоялност, респект, обноски и чест. Трябва да имаш чувство за хумор, да си упорит и да знаеш как да се обличаш."

Актьорът Винсънт Пастор, приятел на Франк Винсънт, пише в имейл:

"Загубихме прекрасен актьор и велик мъж... Той завинаги ще остане в паметта ни."