Проведени са конкурси за вакантните длъжности, назначени са съответните служители, утвърдени са нови вътрешни правила за управление на човешките ресурси - в резултат икономията за Върховния касационен съд е близо 400 000 лв. на годишна база.

Това отчете „на добра воля“ председателят на ВКС Лозан Панов пред пленума на Висшия съдебен съвет днес.

Дотук се стигна след една от най-екзотичните операции срещу Панов, стартирала на 13 март, докато той домакинстваше на антикорупционна конференция с гост румънската главна прокурорка срещу корупцията Лаура Кьовеши.

Точно в този ден Пленумът на ВСС безпрецедентно реши да се срещне и да изслуша недоволни съкратени от него администраторки и 4-ма шофьори (освен че за следобед кадровиците си бяха организирали и семинар в 5-звезден хотел на Сандански, въпреки работния ден, б.р.).

Впоследствие Галя Георгиева и Светла Петкова поискаха изслушване на Панов по констатациите от одита на управлението на човешките ресурси, приет от ВСС още на 27 юли, без дебати и особен интерес. Самият одит започна именно взимайки повод от безпрецедентно изслушване от кадровиците на съкратени служители на ВКС (според нормалните юристи, става въпрос за обикновен трудов спор, за което си има съд, б.р.)

Днес в съвета избухна спор дали искането на Георгиева и Петкова изобщо е допустимо или трябва да се отклони, защото пленумът няма компетентности да търси подобни обяснения, напомня "Де факто".

Панов обаче реши дилемата, като заговори сам.

„Ще гарантирам ефективното управление на човешките ресурси чрез спазване на нормативната уредба.  Що се отнася до реализираните икономии от съкращенията – през февруари т.г. на базата на функционалния анализ на ВКС са съкратени 12 щатни бройки, икономията е 32 740 лв. за месец, 393 000 лв. на годишна база“, обяви председателят на Върховиня касационен съд.

Той не пропусна да отбележи – неговата личност често е ставала повод за „нови практики“ във ВСС. И прикани кадровиците също да се отчетат за свършеното на финала на мандата си, в интерес на „добрите практики“.

Панов е обект на удивително единомислие от главния прокурор Сотир Цацаров, мнозинството от ВСС и "медиите" от корпулентния кръг - като например Канал 3, които имат подаден друг сигнал срещу него, плюс физическите лица Илиана Беновска и Ивайло Крачунов, т. нар. главен редактор на "Блиц".