Русия започна днес едноседмични военни учения заедно със съюзника си Беларус. Маневрите "Запад" накараха съседните страни, членки на НАТО, както и САЩ да ги наблюдават внимателно. Но причина за тях е едно от главните притеснения на Москва, пише в. "Вашингтон пост".

Малко след като руското Министерство на отбраната обяви началото на ученията, Интерфакс съобщи, че части от Първа танкова армия са влезли в Беларус.

В момент на покачване на напрежението меду Русия и НАТО, достигнало равнището от времето на студената война, символизмът не би могъл да бъде по-очевиден. Някога Варшавският договор използваше "Запад", за да се подготвя за война със Запада. Задачата на Първа танкова армия бе да премине през отбранителната линия на пакта, включително през 300 000 американски войници.

Съобщението на Москва от днес бе последвано от повтаряните седмици наред уверения, че настоящите учения са "от изцяло отбранително естество и не са насочени срещу които и да било чужди държави". Руският сценарий за военни учения е нахлуване на сепаратисти в Беларус, инициирано от три въображаеми държави - Вейшнория, Лубения и Весбасрия. В тях наблюдатели на НАТО и други разпознаха Полша, Литва и Латвия.

Безпокойството в пакта бе предизвикано от очевидната разлика в съобщените от Русия официални данни за ученията - 12 700 войници и 680 единици военно оборудване, включително 138 танка - и оценката на Запада, базирана върху движението на войските и оборудването, че броят може да варира между 70 000 и 100 000 участници.

Президентите Владимир Путин и на Русия и Александър Лукашенко на Беларус ще се появят на маневрите през уикенда. Това е знак колко важни са маневрите за руския лидер, който се зарече да предотврати "цветни революции" в бившия Съветски регион, подобни на бунтовете през 2014 г. в Украйна, които доведоха на власт прозападно правителство в Киев.

Ученията в Беларус са демонстрация на една армия, превърната от Путин в ефективна сила, разположена през последните години в Сирия и Украйна.

Според сценария на маневрите бунтовнически групировки, свързани с Вейшнория (Полша), преминават беларуската граница подобно на начина, по който "зелените човечета", смятани за руски войници, се появиха в Украйна през 2014 г. преди анексирането на Крим. Руските сили отрязват достъпа на метежниците до морето и въздуха, за да не позволят на западната коалиция да осигури подкрепа за сепаратистите.

Западни военни представители се опасяват, че "Запад" ще послужи като "троянски кон", който да позволи на Москва да остави след себе си част от военния си персонал и оборудване, които разположи за ученията. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред "Вашингтон пост" през миналата седмица, че Русия може да изгради доверие и да избегне възможни инциденти, като бъде по-прозрачна.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс заяви пред изданието, че ръководството на страната "не е в паника", но "внимава", тъй като "това, което виждаме, е, че ученията са от нападателно естество, те тренират навлизане и отрязване на пространство, не тренират срещу най-малко 4 членки на НАТО под претекста, че се борят срещу сепаратисти".

НАТО, която провеждаше собствени учения в Европа през лятото, разположи 4 батальона, сред които и американски войски, в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Малобройната опозиция в Беларус, което се опасява, че Москва може да остави войските си в страната, за да предотврати всякакъв опит за сваляне на Лукашенко, протестира през миналата седмица срещу присъствието на руски военни.

Преди три дни пък Швеция, която е неутрална страна, започна най-мащабните военни маневри на територията си през последните 23 години. Те ще продължат до 29 септември. В тях участват над 19 000 шведски военнослужещи от всички сили - сухопътни, военновъздушни и военноморски. Участват и представители на други държави - Дания, Естония, Финландия, Франция, Литва, Норвегия и САЩ.