Космическата сонда "Касини" приключва 13-годишната си мисия за изучаване на Сатурн, съобщава НАСА. Утре апаратът ще влезе в атмосферата на газовия гигант и ще изгори заради триенето.

Преди това обаче учените очакват последните кадри от "Касини" - снимки на спътниците Титан и Енцелад. Астрономите смятат, че е възможно под ледената кора на повърхността им да има течна вода - предпоставка за развитието на прости форми на живот.

Така трябва да изглежда "Касини" между Сатурн и пръстените му според инженерите на НАСА.

 

През април "Касини" навлезе между Сатурн и пръстените му. Космическият апарат е първият, който се приближава толкова до газовия гигант. 

Когато сондата започне спускането си в атмосферата на Сатурн, учените ще получат последните данни от мисията. За тази цел антената на "Касини" ще бъде насочена към Земята възможно най-дълго. Секунди по-късно сигналът ще бъде загубен, а сондата ще се разпадне за няколко минути в атмосферата на газовия гигант.

Планетата е на разстояние 1.4 милиарда километра от Земята. Когато данните пристигнат, "Касини" ще се е разпаднал 83 минути по-рано.

"Последният сигнал от космическия кораб ще бъде като ехо. Той ще се разпространява в Слънчевата система близо час и половина, след като "Касини" си е отишъл. Въпреки че знаем, че на Сатурн сондата е срещнала края си, мисията няма да е наистина приключила, докато все още получаваме сигнал", казва Ърл Мейз, мениджър в НАСА. 

 

 

НАСА избира този край за "Касини", за да запази Сатурн чиста. Горивото на сондата ще свърши, така че ръководещите мисията вече няма да могат да контролират пътя й и има съвсем реален риск тя да се разбие на някоя от многото луни на планетата и да я замърси с останките си.

"Касини" ще изгори месец след 20-ата годишнина от пускането си. Тя е изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида, на 15 октомври 1997 г. и влиза в орбита около Сатурн на 1 юли 2004 г. Мисията е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Италианската космическа агенция (ИКА). 

Всички снимки, направени от "Касини"1 са достъпни на сайта на мисията.

Пръстените на Сатурн, снимани от "Касини". Мисията прави черно-бели снимки.
Снимка: НАСА