Шофьорите, движещи се безпричинно в аварийната лента на автомагистралата, ще се наказват с глоба от 1000 лв. и с лишаване от книжка за 3 месеца. Това прие парламентът с промени в Закона за движението по пътищата, гласувани на второ четене.

Друг текст третира карането върху трамвайните линии в София: когато релсов път е разположен върху платното за движение, водачите на нерелсови пътни превозни средства, които се намират върху него, са длъжни да го освободят по възможно най-бързия начин при приближаване на превозните средства от редовните градски линии, за да ги пропуснат да преминат.

Ще се отнема книжката за срок от 2 години и ще се налага глоба от 2000 лв. на водачите на трактор или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици и алкохол.

Глобата от 1000 лв. за шофиране в аварийната лента бе подкрепена и от БСП. Депутатът Георги Свиленски заяви, че този текст касае по-голямата част от българските граждани.

"Мисля, че това е една поправка, която ще работи в интерес на цялото общество, а шофьорите трябва да бъдат бдителни и внимателни", заяви Свиленски.

Той коментира и предложенията на БСП, свързани с поставянето на скоба на неправилно паркиран автомобил, които не бяха приети. Свиленски обясни, че в момента автомобилът се задържа до плащането на глобата. Предложението на социалистите бе колата да бъде освобождавана само срещу акт, фиш или друг документ.