Европейската комисия днес предложи ЕС да подлага на предварително наблюдение проектите за чужди инвестиции в Съюза, за да не накърнят те негови стратегически интереси.

Този ход отразява пряко искане на френския президент Еманюел Макрон, което беше част от предизборната му кампания и от негова реч в Атина на 7 септември.

Европейската рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции трябва да гарантира, че те продължават да са важен източник на растеж в ЕС, като в същото време защитава основните му интереси, се казва в съобщение на Комисията.

Тя също прие препоръка до държавите членки да започнат преговори за търговски споразумения с Австралия и Нова Зеландия, които да последват вече сключените с Канада, Виетнам, Сингапур и Япония.

Комисията поиска и ЕС да започне преговори за създаване на международен многостранен съд за уреждане на инвестиционни спорове. 

Уреждането на споровете между инвеститор и държава е най-често и най-остро атакуваната част от международните споразумения, които сключва ЕС. Критиците им разглеждат арбитражите, предвидени в тези споразумения, като инструменти на многонационалните компании да извиват ръцете на националните администрации и да нарушават социални и екологични стандарти в държавите членки.  

Комисията обяви, че започва да публикува всички свои препоръки за указания за водене на преговори за търговски споразумения, известни като мандати за преговори. Паралелно с представянето им пред Европейския парламент и Съвета тези документи ще бъдат изпращани автоматично до всички национални парламенти и ще бъдат достъпни за широката общественост.

Комисията също реши да създаде Консултативна група по търговските споразумения на ЕС, която ще събира различни гледни точки за търговската политика на ЕС от синдикати, работодателски организации, асоциации на потребителите.