Няма смисъл от разширяване на еврозоната и Шенгенското пространство, докато няма решение по въпросите за данъчните измами и социалния дъмпинг, заяви канцлерът на Австрия Кристиян Керн. Коментарът му е един от многото отговори на призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за разширяване на зоната за свободно движение и валутния съюз, който беше посрещнат със смесени реакции.

"Това може да се приеме като разширяване на проблемите и не благоприятства европейското сътрудничество. Смятам, че тази концепция е недомислена", заяви Керн, цитиран от Ройтерс.

Австрийският министър на външните работи Себастиян Курц, който ще бъде конкуренция на Керн в изборите през октомври, изтъкна, че страните трябва да изпълнят условията преди присъединавяне към еврозоната, за да се избегне сценарий като този в Гърция.

В традиционната си годишна програмна реч пред Европейския парламент вчера Юнкер призова за отваряне на Шенгенската зона за България, Румъния и Хърватия. Той предложи също ЕС да създаде фонд за финансова и техническа помощ на държавите, подготвящи се да приемат еврото, което по думите му трябва да стане "единната валута на ЕС като цяло".  

 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че планът на председателя на Еврокомисията за сближаване на членките на Съюза чрез разширяване на еврозоната съответства на визията на Германия за бъдещето на блока.

"Би било добре да се окаже натиск (за разширяване на еврозоната), но условията (за присъединяване към нея) трябва да бъдат изпълнени", заяви Шойбле.

Предложението на Жан-Клод Юнкер за сливане на постовете на председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет срещна противоречиви реакции от лидерите на страните-членки. Юнкер е романтичен, но му липсва прагматизъм, коментира холандският премиер Марк Рюте:

"Имате видения*? Отидете на очен лекар", коментира той, цитирайки бившия германски канцлер Хелмут Шмид.

Датският премиер Ларс Расмусен също отхвърли идеята на Юнкер за суперпрезидент, който да съчетава длъжностите на ръководителите на Европейската комисия и Съвета на ЕС, който в момента е ръководен от Доналд Туск.

"Европейският съвет е важна институция. Нека не смесваме ролите и компетенциите. Имаме нужда от председател на Съвета като глас на страните членки.Трябва да се фокусираме върху важното, не върху грандиозни проекти и дискусии за иституциите."

Постът председател на Европейския съвет е създаден през 2009 г. Преди това длъжността е изпълнявана от лидера на държавата, която изпълнява ротационното председателство на Съвета на ЕС.

"Европа ще стане по-лесна за разбиране, ако един капитан води кораба. Да имаме един президент ще отразява по-добре истинската природа на нашия Европейски съюз като едновременно съюз на държавите и съюз на гражданите", заяви Юнкер.

*Думата vision значи едновременно "визия" (в този смисъл го употребява Юнкер в речта си), "видение" и др.