"Лудогорец" стартира с 0:0 в груповата фаза на турнира Лига Европа. Българският шампион си тръгна непобеден от сблъсъка с турския "Истанбул Башакшехир", любимия отбор на Реджеп Ердоган.

Може да се каже обаче, че "орлите" изтърваха три точки - те пропуснаха по-чистите положения и имаха по-опасните атаки. В началото на второто полувреме бразилецът Жоао Пауло, който изненадващо бе предпочетен като титуляр на мястото на Клаудиу Кешеру, остана сам срещу вратаря на южните съседи, но стреля крайно неточно в аут.

Това бе най-добрата възможност за гол и за двата отбора. Секунди преди това "Истанбул Башакшехир" можеше да поведе чрез ветерана и легенда на турския футбол Емре Бельозоглу.

След първоначалния ялов натиск на домакините българският тим започна да създава трудности на истанбулци. Последваха добри ситуации за гол, създадени от Вандерсон и Джоди Лукоки. Може да се каже, че макар и с една идея "Лудогорец" бе по-добрият отбор през първите 45 минути.

След антракта "Истанбул Башакшехир" натисна и действията се водеха предимно пред аржентинския вратар Хорхе Броун, който веднъж допусна грешка, но я поправи и като цяло беше стабилен. Няколко пъти гостите извадиха късмет - липсваше последният пас или завършващият удар.

В крайна сметка се стигна до 0:0.

Турският тим е създаден едва преди няколко години на мястото на друг отбор и носи името на квартал в Истанбул - "Башакшехир". Стадионът му носи името на треньорското величие Фатих Терим.

В състава личат бивши звезди на английската Висша лига като Гаел Клиши и Еманюел Адебайор. Жуниор Кайсара пък бе част от "Лудогорец", преди да бъде продаден в Германия преди няколко години. Там е и някогашният играч на "Ювентус" Елиа...

Днес "Лудогорец" бе лишен от плеймейкъра Марселиньо, който "излежа" наказанието си от 3 мача, и от мистериозно отпадналия от групата Върджил Мисиджан.

Треньорът Димитър Димитров-Херо определи равенството като справедливо и все пак съжали за пропуска на Жоао Пауло. Той отдаде изтърваните възможности и грешките в отбрана на напрежението.

В другия мач от групата изненадващо, предвид първоначалните очаквания, португалският "Спортинг" (Брага) спечели с 2:1 на терена на фаворита "Хофенхайм". Вагнер изведе домакините в 24-ата минута, но с два бързи гола иберийците направиха пълен обрат. Жоао Карлуш изравни в добавеното време на първото полувреме, а в 50-ата Диего Соуза попари германците за 2:1. 

Следващият съперник на "Лудогорец" след две седмици в Разград ще е "Хофенхайм". По думите на Димитър Димитров, това ще е срещата с най-голямо значение за "орлите" от гледна точка на целта им - продължаване в елиминациите на турнира.