Председателят на Държавна агенция "Технически операции" ДАТО да бъде назначаван за срок от 5 години. И да може да бъде назначаван само още веднъж за същия срок. Такава промяна в Закона за специалните разузнавателни средства  (СРС) са внесли Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ.

В мотивите на вносителите се припомня, че шефът на ДАТО, както и шефовете на други подобни служби се назначават с указ на президента по предложение на правителството. Този механизъм дава допълнителни гаранции за баланс между институциите. 

Според вносителите промените са свързани с необходимостта да се изравни статутът на ръководителите на специализираните органи. Друга цел е да се ограничи времето за заемане на длъжността ръководител на ДАТО от едно и също лице. Според тях така ще се отговори на обществените очаквания за повече доверие и прозрачност.

В предварителната оценка на въздействието се посочва, че заинтересовани от тези промени са всички граждани. Промените не са свързани с допълнителни финансови средства, не налагат допълнителна административна тежест или структурни промени. Няма необходимост и от промени в други нормативни актове.