Европейските правителства едва ли биха искали гражданите на ЕС да избират пряко неговите ръководители, каза днес първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

На нейния редовен брифинг той отговори на въпроси за онзиденшната реч за състоянието на Съюза на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, в която той предложи да се слеят сегашните длъжности на председател на Комисията и на Европейския съвет в една, като заемащият я да бъде пряко избиран от гласоподавателите в ЕС.

"Държавите-членки и европейските институции трябва да се изправят пред въпроса за повече преки демократични мандати за отговорните хора и на европейско ниво", каза Тимерманс на пресконференция в Брюксел днес. "Това е много, много важно послание, което дълбоко споделям". 

"Не подценявайте двойнствеността на позициите на някои държави-членки, които не биха искали да правим нещо, защото сме неизбрани, но които биха се борили до смърт, за да попречат да бъдем избирани в бъдеще", добави той. "В определен момент ще трябва да попитаме искат ли да бъдем избирани. Аз нямам нищо против, но да видим държавите членки. Те, в края на краищата, решават бъдещето на договора и те трябва да направят всички промени в него".

Сега 28-те държавни и правителствени ръководители се споразумяват зад закрити врати и след предварителни дискретни консултации кого да назначат за председател на Европейския съвет, който ръководи техните срещи на върха.

Те номинират и председателя на Комисията, главния изпълнителен орган на ЕС, чиято кандидатура минава през одобрение и от Европейския парламент.

До 2014 г. националните лидери сами решаваха кого да номинират за председател на Комисията и това ставаше с общо съгласие. Тогава те приеха, че трябва да го избират измежду т.нар. "водещи кандидати" (Spitzenkandidaten - нем.), които европейските партии издигнат за поста в кампаниите си за европейските избори.

Юнкер беше първият председател на Европейската комисия, избран по този начин, след като неговата дясноцентристка Европейска народна партия излезе първа във вота.

Той обаче беше и първият председател назначен без консенсус в Европейския съвет, защото премиерите на Великобритания и Унгария Дейвид Камерън и Виктор Орбан гласуваха против него.  

Днес Тимерманс огласи две предложения на Комисията, с които тя се надява да увеличи гражданското участие в управлението на ЕС и да направи по-прозрачно финансирането на политическите партии.

Първото предложение засяга съществуващата от 2012 г. гражданска инициатива, която позволява на минимум 1 милион граждани от най-малко седем държави-членки да поискат от Комисията да предложи законодателство. Тя обаче решава в крайна сметка дали да направи такова предложение, след като прецени дали то е съвместимо със съществуващото европейско право. Днешният проект сваля минималната възраст за участие в гражданска инициатива на 16 от 18 години и въвежда ред технически улеснения за него.

Второто предложение отнема право на физически лица да спонсорират европейски политически партии и позволява това да правят само националните партии. Без да споменава имена, Тимерманс посочи, че до Комисията са стигнали случаи на заможни европейци финансирали няколко европейски партии в кампаниите им за Европарламента в очевиден опит да си осигурят максимално широко лоби там.

Комисията предлага и 95 на сто парите, които европейските партии получават от бюджета на ЕС, да се разпределят пропорционално на гласовете, които те получават в европейските избори. Сега така се разпределят 85 на сто от субсидиите, докато 15 на сто от отделените за тях средства партиите делят поравно независимо от броя на гласовете, които са спечелили.

Предложението също ограничава възможностите на европейските партии да създават фондации и други правни субекти, чрез които да събират допълнително финансиране.

За да бъде приет, проектът, който очевидно цели да ограничи достъпа на несистемните партии до ресурси, трябва да получи одобрението на държавите членки и на Европейския парламент.

Тимерманс призна, че, на фона на предизвикателствата, това са малки стъпки към изграждането на по-демократичен ЕС, но добави, че "европейската демокрация се строи на малки крачки; крачките, които правим днес са скромни, но важни въпреки това".