Пет са основните разорачования в новия iPhone X, смята Ванеса Орелана от технологичното издание CNet.

Първо, разбира се, е цената - 999 долара начална в САЩ, над 1159 евро в Европа. Потребител на социалните мрежи дори се пошегува в Туитър, че разходка до Ню Йорк със самолет за един уикенд и купуване на iPhone X там излиза по-евтино от директна покупка в Европа:

 

От CNet подчертават, че става дума за 1000 долара и то за версията с най-малко памет. Тази с 256GB е още 149 долара, като се добави безжичната зареждачка и застраховката става 1400 долара. Защото и тя е поскъпнала с 50$. Никой не е очаквал юбилейният модел да е евтин, но можеше да е по-близо до цената на Plus моделите.

Друг сериозен проблем е стъклото на гърба. Няма вече алуминий и въпреки че Apple ползват най-здравите стъкла на пазара, ако не харесвате калъфи, смартфонът ви ще има вече 2 чупливи повърхности. Това все пак е нужно за безжичното зареждане.

Критики предизвиква и премахването на TouchID, идентификацията с пръстов отпечатък, а въпреки че лицевото разпознаване изглежда удобно, то не винаги е. Това се видя и на демонстрацията, когато iPhone X беше представен и не успя да се отключи след първия опит.

Лошо е и закъснението - никой няма да види нови iPhone преди ноеври.

Но най-големият проблем и според CNet, и според автори на други издания като BGR.com, Wired и много други, е т.нар. "вдлъбнатина" (notch) на екрана. Тя се налага заради вътрешната камера и множеството сензори, но интернет реагира бурно на грозния правоъгълник в горния край на иначе прекрасния дисплей.

Както видеото, така и снимките ще бъдат закривани отчасти, освен ако не се отдалечиш, което пък обезмисля огромния екран. Според много вдлъбнатината видимо дразни и при разглеждане на сайтове. Дизайнерите пък смятат, че е ужасно решение, което убива допълнителното пространство, спечелено с почти пълната липса на рамка.