Председателят на ВКС Лозан Панов не се е срещал с адвокат Иван Тодоров – съдружник в адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и ко“. Камо ли пък „на срещата г-н Л. Панов (да) се е поддал на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от страна на адвокат Иван Тодоров във връзка със заеманата от него длъжност – председател на ВКС“.

Това става ясно от писмо на Инспектората на ВСС, който водеше проверката срещу Панов, инициирана от Канал 3.

Клуб Z попита пресслужбата на ВКС на каква фаза е проверката, започната по сигнал на медията, която Делян Пеевски навремето аха да купи, пък размисли и не купи...

Безпрецедентната атака срещу Панов започна едновременно в кафява група от уж несвързани медии, нямащи нищо общо с Делян Пеевски, веднага след като той вбеси премиера Борисов. Като отговор на показания от него СМС, препратен от министър-председателя, съдията си получи комплота – че снимки, на които се вижда той и мерцедес, били пред кантората на Иван Тодоров.

Панов после обясни, че се е виждал с адвоката само преди години, когато "Сиела" е издавала негови трудове по право.

Какво гласеше сигналът?

„В началото на 2016 година в медиите бяха разпространени снимки, на които се вижда посещението на Лозан Панов в кантората на адв. Иван Тодоров в гр. София, както и разменена между тях SMS кореспонденция, от която става ясно, че двамата са изключително близки и поддържат редовни контакти...“, пише в сигнала на „Елит Медиа България" ЕООД - дружеството собственик на телевизия „Канал 3” (не бил Пеевски, да не си помислите?!).

Веднага го разпространява и „Труд“ - в анонимна статия от същия ден на подаване - 10 май т.г., а на челните редици са изключително „престижните“ и „уважавани“ в правните среди издания от ранга на „Пик“, „Блиц“ и други като тях (межу другото, в същия сигнал от Канал 3 се притесняват за правовия ред и сезират ИВСС и срещу члена на ВСС Калин Калпакчиев, защото е писал статия за списанието Клуб Z, б.р.).

Част от „високото ниво“ на авторите на творбата тогава беше, че председателят на ВКС и адвокатът,  чиято кантора води почти всички дела, свързани с България извън граница, си пишат СМС и на „шльокавица“ - с „4estito Rojdestvo...”.

Измислената СМС история тръгна с едновременни публикации във верните медии на 20 януари 2016 г. Точно 6 дни преди това Панов вбеси Бойко Борисов, показвайки СМС-а, станал известен като „ne go priehme”, а премиерът дойде и лично нахлу на заседание на ВСС.

Всичко това става много преди да се разчуе за срещите на главния прокурор Цацаров в ЦУМ.

Съдбата на двата сигнала обаче бе генерално различна. През юли ИВСС прекрати проверката за "ЦУМ-гейт" мълниеносно, а преди това ВСС изобщо отказа да се занимава със случая.

Ето и писмото от Инспектората:

От пресслужбата на ВКС цитират и писмото, получено от Инспектората в съда и подписано от инспектор Юрий Кръстев:

„След извършена проверка по сигнал вх. № 4648/10.05.2017 г. по описа на ИВСС и на основание чл. 175о, ал. 1 от ЗСВ беше прието, че не са налице достатъчно данни за това, че на 05.10.2015 г., около 16.00 ч., в гр. София, ул. „Петър Парчевич“ № 27, съдия Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд (ВКС) се е срещнал с адвокат Иван Тодоров – съдружник в адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“ и на срещата г-н Л. Панов се е поддал на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от страна на адвокат Иван Тодоров във връзка със заеманата от него длъжност – председател на ВКС – нарушение по чл. 175к, ал. 3 от ЗСВ, както и че на същата дата, на същото място и по същото време е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт – нарушение по чл. 175к, ал. 4 от ЗСВ.

На заседание, проведено на 21.08.2017 г., ИВСС взе решение да прекрати проверката по Заповед № СР-17-250/06.06.2017 г. на главния инспектор, издадена въз основа на сигнал вх. № 4648/10.05.2017 г. по описа на ИВСС поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 от ЗСВ.“ 

Редно е да напомним, че що се отнася до ИВСС, той в никакъв случай не може да бъде обвинен в прекомерна „любов“ към съдия Панов. Приключването на проверката дори не бе съобщено в мейл или на сайта. Затова пък главният съдебен инспектор Теодора Точкова беше част от делегацията заедно със Сотир Цацаров и Георги Колев, която прави демарш до Брюксел да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК.

Това е втори провален комплот срещу председателя само от вчера насам. Както Клуб Z писа, вчера Панов – в рамките на скандал във ВСС, когато Пленумът се намеси в трудовия спор на недоволни от съкращението си чиновници, даде обяснения пред Съвета, касаещи одита на съда. Оказа се, че преструктуриранията са законни и са довели до икономия от почти 400 000 лв. на съда.

Типично обаче, хибридната „операция“ със съкратените шофьори и администраторки свърши своята работа по времето, когато Панов домакинстваше на Лаура Кьовеши и дори нямаше как да отговори.

През май от изяви на управителя на „Блиц“ стана ясно, че той е подал и друг сигнал срещу Панов – за участието на председателя на ВКС в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези от Белене. В митинга са участвали и политици от "Нова република" и "Да, България", което се преценява като политическа дейност на Панов.