Може ли котката да бъде течна и твърда едновременно? Дали прилепите вампири са развили вкус към човешката кръв? Как докосването на жив крокодил влияе върху желанието за залагания?

Тези въпроси може да изглеждат странни, но са важни, казват организаторите на годишните награди, известни като Анти-Нобел за "постижения и открития, на които първо хората се смеят, но след това започват за мислят", съобщава АФП.

Ig Nobel е своеобразна пародия на най-престижната световна награда, а името ѝ произлиза от английската дума ignoble – срамен, позорен. Любопитно е, че областите, в които се присъждат Анти-Нобеловите награди, може да се променят всяка година.

Премията е учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс и хумористичното списание Annals of Improbable Research. И до момента Ig Nobel Prize се връчва ежегодно на учени от целия свят за най-необичайни, остроумни, а в много случаи и абсурдни изследвания.

Изследователите, които са инвестирали време и пари в разрешаването на тези и други въпроси от подобен характер в четвъртък получиха нагладите в 10 категории - от икономика, анатомия до медицина и механика на флуидите.

Призовете, както е обичайно, бяха връчени в Харвард.

"Победителите тази година наистина спечелиха наградите си", съобщи водещият на церемонията Марк Ейбрахамс, докато показваше статуетката за 2017 г. - главата на манекен с червен въпросителен знак, кацнал на върха.

Победителите ще получат и 10 трилиона долара, съобщиха организаторите, но зимбабвийска валута. Сумата е била равна на около 8 долара или 6 евро, когато банкнотата е била отпечатана през 2009 г.

Темата тази година беше "Несигурност".

"Всеки победител е направил нещо, което е накарало хората да се смеят, след това да мислят", каза Ейбрахамс.

Анти-Нобелът за физика отиде при френския учен Марк-Антоан Фарден за научна статия, посветена на въпроса:

"Може ли котка да бъде и твърда, и течна?".

Според определението "течно" е "нещо, което променя формата си според съда, в който се намира". Докато той говореше, на екран зад него се появиха снимки на котки в течно състояние, очевидно, във вази, чаши за вино, чинии и т. н.

Изследването е сериозен опит да се проучат "някои от въпросите и проблемите, които се изучават в реологията, науката за потоците", каза Фарден.

"Когато ме попитаха дали искам да получа наградата, отговорът беше лесен", обясни той.

"Може и да е яко да откажеш Нобел, но не и анти-Нобел", смята той.

Наградата за икономика отиде при американо-австралийски тандем за експерименти, свързани с това дали докосването на жив крокодил се отразява на желанието на човека да залага на хазарт.

Призът за анатомия беше присъден на изследване, което задава въпроса: "Защо старите мъже имат големи уши?".

Наградата за изучаване на хранителните навици е за научна статия със заглавие:

"Какво ще вечеряме? Първи доклад за човешката кръв в диетата на прилепите вампири"