Започна се в Сибир. Миналата неделя анонимен предупреди по телефона за бомба в кметството на милионния град Омск. Последваха други обаждания в кина, училища, хотели и служби в града. Стотици хора трябваше да бъдат евакуирани. Оттогава е в ход вълна от бомбени заплахи из цяла Русия.

До този момент в 30 градове между Калининград и Балтийско море, както и във Владивосток на Тихия океан бяха евакуирани стотици училища, гари, търговски центрове и служби, засегнати са десетки хиляди сред населението. След това дойде ред на Москва. След анонимни обаждания със заплахи за бомби в сряда близо 50 000 души бяха изведени на сигурно място.
Евакуиран беше и Червеният площад, където е Кремъл. В руската столица обаче нямаше и следа от масова паника. Не бяха открити и бомби.

Държавните тв канали мълчат

Сега цялата страна гадае кой стои зад случилото се – особено поради факта, че държавните тв канали мълчат относно бомбените заплахи. Това е повод за спекулации. Експерти подозират, че заплашителните обаждания са прикрито държавно учение за защита на населението, което се провежда паралелно с големи военни маневри. В сряда започна голямото учение “Запад 2017”, провеждано от Русия и Беларус, в което по официални данни участват 12 700 войници. Според западни държави и НАТО броят на участниците е далеч по-голям. Германската отбранителна министърка Урсула фон дер Лайен е на мнение, че броят на войниците е до 100 000.

Относно бомбените заплахи все още няма официално изразени становища – нито от страна на тайната служба ФСБ, нито от Министерството за защита при бедствия и аварии. Защо за службите разследването на случаите е толкова трудно? Според кръгове от службите за сигурност в редица градове се твърди, че акциите били част от учение. Потвърди го за местен вестник в Перм Олег Островский, асистент на главния инспектор на руското отбранително министерство: “За пръв път от разпада на Съветския съюз в Русия се порвежда мащабно антитерористично учение.” Малко по-късно изявлението изчезна от сайта на вестника.

Заплашителните телефонни обаждания са част от учение за защита на населението, убеден е и бившият шеф на отдела за противодействие на терора във ФСБ Александър Гусак. В интервю то заяви: “След указ на президента Владимир Путин отделните министерства по сигурността проверяват собствената си готовност за действие.”

Същевремнно бившият служител на тайните служби изрази и критика – учението е било проведено, без населението да бъде информирано. Шефът на ФСБ и министърът по защита на населението от бедствия трябвало да дадат обяснения. Ако бомбените заплахи наистина са били учение, то това би било в унисон със стратегията на Владимир Путин.

През юни президентът настоя за по-нататъшно укрепване на гражданската защита в Русия: “Нашата гражданска защита е длъжна да въвежда нови технологии.” Има и много спекулации относно дърпащите конците на телефонните заплахи. Източник от службите за сигурност заяви за новинарската агенция РИА Новости, че зад бомбените заплахи стояла терористичната групировка “Даеш”. Ден по-рано се заговори за Украйна. 

И през миналата година имаше редица фалшифи бомбени заплахи в редица руски градове, изпратени по имейл. Преди две години украински хакери изнудваха търговски центрове в Санк Петербург с бомбени заплахи по телефона. Тези случаи обаче в никакъв случай не са от мащаба на бомбените заплахи от последните дни.

До този момент е известно, че обажданията не са били осъществявани от обичайни телефони, а от виртуални Voice-IP номера. Носят ли отговорност за атаката и хакери? Според руски IT експерти подобна атака може да се организира много лесно.

"На практика нищо не е нужно, необходимият софтуер е свободно достъпен", каза Александър Красников, технически шеф на руски телеком.

Службите за сигурност не би трябвало да са затруднени да влязат в следите на престъпниците. На това мнение е Игор Шевчук, ветеран на руското елитно поделение “Алфа”: “По правило пдобни престъпници бързо се залавят.”

Павел Локшин е роден в Санкт Петербург, но се преселва със семейството си в Германия. Сега е новият кореспондент в Москва на в “Ди Велт”, откдето препечатваме публикацията му. Преводът е на Клуб Z.