Оплакванията от цензура в Русия надали са някаква особена новина – имало ги е и преди Революцията, има ги и след краха на комунизма. За времето на СССР дори няма нужда да говорим. На едва ли някой е предполагал, че ще дойде ден, в който от цензура ще се оплаква властта.    

С наближаването на премиерната му дата, атмосферата около филма „Матилда“ на режисьора Алексей Учител се нажежава – в буквалния смисъл. След подпалването на автомобил пред дома на адвоката на Учител и нахлуването на товарна кола, пълна с газови бутилки, в сградата на кино в Екатеринбург, комисията по култура към Държавната дума реши да обсъди ситуацията. Членовете на комисията са пожелали да видят филма на закрита прожекция, повече от месец преди официалната му премиера през октомври.

 

 

Припомняме, че проблемът възникна от яростните усилия на депутатката от управляващата партия Наталия Поклонская (бивш главен прокурор на Крим) да забрани показването на филма. Според нея той е обиден за религиозните чувства на православните християни.

„Матилда“ разказва за любовта на бъдещия император Николай II към полска балерина, преди да се възкачи на трона и да се ожени за германската принцеса Алиса фон Хесен-Дармщат. През лятото на 1918 г. болшевиките екзекутират императора, съпругата му и петте им деца в Екатеринбург. През 2000 г. Николай II e канонизиран от Руската православна църква, а през 2008 г. е реабилитиран от Руския върховен съд.

След получени заплахи, най-големите киноразпространителски компания в Русия „Формула кино“ и „Синема стар“ заявиха, че няма да показват „Матилда“. А министърът на културата Владимир Медински не само осъди действията на Поклонская срещу разпространението на филма, но и заклейми опитите за сплашване като „чиста проба беззаконие и цензура“.

Мини Ислямска държава (православна версия)

На заседанието на Комисията по култура нейният ръководител, режисьорът Станислав Говорухин, също свърза произшествията с Поклонская.

Режисьорът Станислав Говорухин, председател на Комисията по култура в руския парламент. Снимка ЕПА/БГНЕС

„Съживиха се всички тъмни сили, откачалки, истерици, вандали, антисемити, мракобеси. Подпалват коли на абсолютно невинни хора, камион пробива стената на кинотеър. Това е началото на мини Ислямска държава“, казва на заседание на комисията Говорухин, цитиран от Би Би Си.

Други членове на Комисията също го подкрепят. Първият ѝ зам.-председател – режисьорът Владимир Бортко, твърди, че се е опитал да разбере от Поклонская защо прави това, а тя му отвърнала: „Значи и вие сте с тях“.

„Печалното е, че някои радикални организации ще  решат, че и те могат да постъпват радикално и да налагат своите схващания. И ако нещо не им харесва – било то в модата, в живописта и т.н. – ще взривяват и ще палят. Това наистина е мини Ислямска държава и е недопустимо“, заявява депутатката от „Единна Русия“ Олга Казакова.

Елена Драпеко – зам. председател на комисията (от „Справедлива Русия“) – припомня, че в началото на XX век Русия вече е минала през подобни проблеми:

„И тогава имаше една организация – Черната сотня – която от най-добри православни позиции, започваше погроми с хоругви. Същото вече се случва и заради „Матилда“, ще става и по-лошо. Това е страшна тенденция. И ако не я задушим още в зародиш, ще получим Ислямска държава, само че православна“, добавя тя.

За Поклонская в Комисията се застъпва единствено депутатката Светлана Савченко („Единна Русия“), също избрана от Крим.

„Наталия Владимировна е моя землячка и православен човек. Според мен творецът носи отговорност. Получил си бюджетни пари за филм, посветен на стогодишнината от руската революция – най-голямата наша трагедия – а резултатът го няма. В Русия има много православни хора, които почитат царското семейство като светци – пояснява Савченко. – Видях трейлъра и веднага ви казвам, че няма да гледам филма. Това е просто костюмна любовна история, без никакво отношение към историята.“

Най-рязко ѝ възразява режисьорът Бортко:

„Ако млада дама бърше миро от бронзова скулптура – това е клиничен случай, трябва да се лекува – казвам ви го като лекар. За мен император Николай II е идиот, освен това е глупак, освен това е и предател. Той подава оставка от поста на главнокомандващ по време на войната, наказанието за това трябва да е разстрел“.

Депутатите гледаха „Матилда“

В крайна сметка след обсъждането членовете на Комисията не стигат до единно становище. Говорухин признава, че позициите се различават, но е поръчал написването на проектозаявление за пресата по ситуацията около филма. В него се изисква от властите да намерят и накажат престъпниците, запалили автомобила и заплашвали киноразпространителите.

А властта трябва да напомни на църковните йерарси, че имаме конституция и закони и те са длъжни да ги спазват“, е допълнила Драпеко.

"Площад Славейков"