"Райънеър" обяви в петък, че отменя близо 2000 полета през следващите шест седмици, за да "подобри точността" си. Ирландската нискобюджетната авиокомпания няма да изпълни между 1680 и 2100 полета и това ѝ решение предизвика много негативни реакции сред пътниците, които трябва да си правят нови планове, съобщава АФП.

Според съобщението на авиопревозвача ще бъдат отменяни между 40 и 50 полета дневно - "по-малко от 2%" от неговата дневна програма. Това се прави, за да се изгладят проблеми, свързани със закъснения заради въздушния трафик и стачки, метеорологични условия и промени в схемите за отпуски на пилотите и кабинния екипаж.

Туитърът на "Райънеър" се изпълни с оплаквания от пътници, чиито полети са отменени.

"Извиняваме се искрено на малкия брой клиенти, които са засегнати от тези канселации и ще направим всичко по силите си да организираме алтернативни полети или напълно да възстановим сумите за билетите", съобщи шефът на комуникациите на на авиокомпанията Робин Кийли в изявление.

"По време на пиковите месеци юли и август извършихме рекорден трафик, но сега трябва да организираме годишните отпуски на пилотите и кабинния екипаж през септември и октомври, докато в същото време запазихме лятната си схема. Това увеличение на отпуските и то по време на стачки - във Франция и закъснения заради въздушния контрол рязко намалиха нашата точност през последните два месеца до под 80 на сто", обясни той.

Според него като се отменят под 2 на сто от полетите през следващите шест седмици до началото на зимното разписание в началото на ноември, компанията ще може да подобри изпълнението на графика си и да възстанови точността си до 90%.