"Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точна, а това застрашава окончателно да приземим 100-годишната ни авиация"

Така президентът Румен Радев коментира последното развитие по казуса" нови изтребители за военновъздушните сили", до което се стигна през седмицата. След заседание на временната анкетна комисия в парламента, която "разследва" процедурата по избор на нови самолети, стана ясно, че тя ще препоръча на Министерството на отбраната да върне конкурса поне на етапа за оценка на офертите. От думите на председателя ѝ Емил Христов от ГЕРБ се разбра, че властта иска да върне офертата на Португалия и САЩ за F-16. Тя отпаднала от класирането заради сменена методика за оценка на офертите, вярват управляващите. Според резултатите от изслушванията в комисията причината е, че включването на начина на плащане за бъдещи изтребители като задължителен критерии за оценка на предложенията е "дисквалифицирало" американските изтребители - втора ръка. 

Въпросната методика е била подписана от Румен Радев в качеството му на председател на борда за управление на инвестиционния проект за придобиване на нови самолети, а това според Христов и депутатите нямало правно основание.

Заради липса на време за работа на комисията обаче правен анализ кой е можел да разписва подобен документ комисията не назначи, каквото предложение дойде от левицата. 

"Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременното решаване на този много важен проблем. Но както казах - това беше целта на тази комисия - да бъде използвана като терминал за политически цели", продължи с коментара на ситуацията Радев, цитиран от "24 часа".

Той не назова кои са лобистите, призова да бъдат "открити" според начина им на действие.

"Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш", обобщи Радев.

Президентът отново потвърди мнението си за избора на нов председател на Върховния административен съд от Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича след две седмици. Заедно с намека, този път още по-ясен, че вероятно няма да подпише указа за назначение на избрания Георги Чолаков. За това го призоваха извънпарламентарни партии, сред които ДСБ и ДаБГ, организации като "Правосъдие за всеки", адвокати. 

"Най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият вече излъчи своя кандидат - ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям", заяви Радев за Чокалов и избора му. 

Президентът се включи в кампанията на Би Ти Ви "Да изчистим България заедно", заедно с екипа си и запретна ръкави за чистене в Борисовата градина.