Висок, загорял и само на 31 години. Австрийската изгряваща политическа звезда Себастиан Курц излъчва увереност, докато върви под звуците на поп музика към централния площад на Грац и има защо, пише АФП.

"15 октомври е нашият шанс да променим тази страна", казва Курц на предизборния митинг във втория по големина австрийски град. Носи бяла риза, без вратовръзка, с марков костюм, който му пасва идеално. "И за да сме честни, скъпи приятели, е време за промяна", добавя той.

Курц се подготвя да стане най-младият премиер в Европейския съюз след изборите, които са след месец в 8,75-млн. Австрия.

След като оглави дясноцентристката Австрийска народна партия през май, Курц я ребрандира - в тюркоазено - като свое "собствено" движение и обеща "нов стил" в политиката.

На 27 години Себастиан Курц стана външен министър на страната, а на 30 взе цялата власт в Австрийската народна партия (АНП). Всъщност, партийният елит отдавна му я беше предоставил. На 10 май отслабеният вицеканцлер и партиен шеф Митерленер подаде оставка.

Курц междувременно условията, а влиятелните местни партийни шефове от неговата партия ги изпълняват: на изборите АНП да се яви под името "Листа на Себастиан Курц - Новата народна партия"; нейният нов шеф да съставя националната избирателна листа и да може да блокира с вето местните листи. Курц ще определя самостоятелно правителствения екип.

Според някои наблюдатели той иска да създаде движение, подобно на това на Еманюел Макрон във Франция, но с предимствата на партийния апарат зад гърба си. Той остави правителствената коалиция на партията му със социалдемократите на канцлера Кристиан Керн да се разпадне  и предизвика избори. 

Сега АНП - въпреки че името ѝ отсъства от предизборните плакати на Курц - води пред другите две основни партии в социологическите проучвания с около 9 на сто.

Прякорът на Курц е "wunderwuzzi", т.е. "някой, който ходи по вода", обяснява политическият анализатор Томас Хофер пред АФП. Нарича го най-талантливият политик на Австрия след Йорг Хайдер през 80-те и 90-те години на 20 век.

Призивът на Курц за промяна е забележителен, отбелязва АФП, като се има предвид, че самият той е част от политическото статукво, което иска да разтърсва.

Бившият лидер на младежкото движение в партията е в правителството от 2011 г., а самата АНП е на власт от 30 години - почти толкова, колкото са годините на Курц.

Част от успеха на момчето -чудо на австрийската политика е заради твърдата му линия по отношение на имиграцията и тя привлича избиратели, които доскоро гласуваха за крайнодесните. Курц си преписва заслугата като външен министър за затварянето на Балканския маршрут за мигрантите през 2016 г. Сега той иска да отреже социални придобивки на мигрантите, дори и тези, които идват от други държави- членки на ЕС.

Той влиза в нишата на Партията на свободата, която миналата година беше близо до спечелването на президентския пост. Много от политиките на двете партии и дори техните слогани са почти идентични.

В отговор Партията на свободата тръгна наляво по различни социални въпроси.

"Виждам, че Курц се превръща в мой фен", каза лидерът на партията Хайнц- Кристиан Страче по време на единствения дебат между него, Курц и премиера и лидер на социалдемократите Кристиан Керн.

Партията на свободата обаче съвсем не е извън играта, напомня агенцията. За да стане канцлер, Курц трябва да направи коалиция с нея след две последователни и неуспешни "големи коалиции" с лявоцентристката Социалдемократическа партия. За последно това е ставало през 2000 г., когато начело на Партията на свободата беше Хайдер, който всяваше неприятни чувства в Европа.

Този път вероятно подобна коалиция ще направи много по-малко впечатление - от една страна заради омекотяването на посланията на Партията на свободата, от друга защото в Европа тези съюзи с популистки, несистемни партии вече са все по-чести.

Другият вариант е нова голяма коалиция между АНП и социалдемократите. Според Курц партията, която е на първо място, трябва да получи мандат да направи правителство с формацията, с която тя може да бъде постигната.