За последните десет години - от влизането на България в ЕС през 2007 г. досега, голяма част от проектите за електронно управление са включвали само купуване на хардуер и софтуер без ясна цел. Това заяви пред БНР днес шефът на Държавна агенция "Електронно управление" (ДЕАУ) Росен Желязков.

Повечето проекти са реализирани с грантови средства и по неговите думи "отговарят на моментни и ефимерни индикатори без да имат ефект върху цялата система."

Купуването на техника и софтуер по никакъв начин не е обслужвало дигитализирането на административните услуги като цяло, а по-скоро нуждите от по-добро оборудване за офисите.

"За 2018 г. ще знаем какви са намеренията на администрациите, за да има целенасочено въздействие по посока не на самоцелно придобиване на ИКТ-активи, а на такива, които имат отношение към електронното управление; към подобряването на административното обслужване на гражданите, а не за канцеларски нужди на самите администрации", обеща обаче Желязков.

Според него по тази причина е необходимо да се отпускат средства за е-управление само когато администрациите мога да докажат, че имат за цел постигане на конкретен резултат.

"Електронното управление не е просто технология - сървъри, системи, мрежи, оперативна съвместимост, а е именно управление и процеси в администрацията. Първо трябва да подобрим управлението и след това да го направим електронно. Затова ресурсите трябва да са целенасочени, а ДАЕУ работи не толкова за крайния потребител, колкото работи за самите администрации", обясни още той.

Желязков припомни, че до края на годината всички администрации трябва да се включат към междурегистровия обмен на данни, най-малко заради обявените вече 12 удостоверителни услуги, които трябва да отпаднат на хартиен носител. Но има проблем - в много институции голяма част от данните са на хартия, а регистрите са непълни. По неговите думи вече се работи за дигитализирането на тези хартиени масиви.

Шефът на ДАЕУ подчерта, че макар работата по електронното управление да върви с пълна скорост и с основен приоритет улесняването на гражданите, процесът ще изисква много законодателни промени и ще е дълъг и бавен.