"Ако стане война, руските ракети са насочени към България."

Това каза премиерът Бойко Борисов пред бТВ в коментар за състоянието на националната сигурност, в който Русия бе посочена като една от основните заплахи за България. Борисов припомни, че България е член на НАТО. 

"Във всички изказвания на всички стратези, на всички срещи на НАТО на върха, под върха Русия се сочи като основна заплаха за НАТО. Плюс Северна Корея", заяви Борисов.

Според него няма как във военните доктрини на страните от Алианса, особено в тази част на Европа, да не става дума за Русия. Борисов припомни, че има и друг проблем - Турция също е в НАТО, но е в тежък конфликт с основните държави в ЕС.

"Пази Боже, да стане война. Затова аз не допуснах за флотилията в Черно море и понесох доста упреци от колегите в НАТО. Вкараме ли в Черно море големи военни кораби, почнем ли с подводници, то ще заври накрая. Ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО", каза Борисов.

От друга страна, той изтъкна, че България има голям интерес руските туристи да ни посещават (за което Путин удържал на думата си - б.р.), както и от руски газ за европейския газов хъб "Балкан". Според Борисов страната ни трябва да поддържа отношенията си с Русия, а по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина трябва да се говори и спазването на Минските споразумения за ситуацията в Украйна, и за премахване на санкциите срещу Русия.

Борисов отговори на въпрос дали взема страната на Делян Пеевски в конфликта му с Цветан Василев - що се отнася до военнопромишления комплекс.

"Нито единият, нито другият ме интересува."

"Пришиването на Пеевски към мен е опорна точка. "Дунарит" в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Не общувам с него, за да мога да кажа (какво мисли)", каза още Борисов.

По повод всички искания за увеличаване на какво ли не и за инвестиции министър-председателят обясни, че сам пресметнал, че са нужни 15 млрд., без да уточни валутата, за да бъдат те удовлетворени.

И оцени първите си 100 дни като премиер за трети път:

"Мисля, че се справяме добре, и то доста добре."

Според него това, което е направено за последните 6-7 години, е "видимо и се усеща от хората".

"Нека поработи МВР още малко. Помните, че "Наглите" ги разкрихме и ги вкарахме в затвора."

Това отговори на Борисов на въпрос дали се връщат времената на "Наглите" и техните отвличания. Той изтъкна, че когато има тежки престъпления, присъдите трябва да бъдат максимално строги.

"Направиха се много полицейски управления, санираха се много сгради."

С това припомняне пък той коментира полицейските протести. И изтъкна, че полицаите са получили парите си за дрехи. Борисов каза, че иска да вдигне заплатите на полицаите, но припомни, че държавата има и други разходи.

Той се впусна в спомени как се мажели с дефламол по негово време като пожарникар и ходели с ботуши, с каквито сега ходят само градинарите.

Борисов допълни, че вече има назначени 1000 нови полицаи, предимно в селските райони.

Премиерът се зае и с телефонните измами и призова пенсионерите да спрат да дават пари:

"Гледам, една баба с галоши, едвам ходи в калта - 15 хил. лв. Да си купи нови обувки поне, вместо да ги дава на измамници", каза Борисов.

По повод заявения политически проект на Слави Трифонов Борисов каза, че всеки има право да прави това в условията на демокрация и му пожела успех. 

Борисов каза още, че не познава Лазар Влайков, бивш общинар от ГЕРБ в Септември, който бе изключен заради стрелбата в с. Виноградец, при която загина човек. Премиерът обаче призна, че не може да отрече вината си заради този случай, въпреки че дори не е виждал Влайков.

"Видяхте, че чадърът му свърши за една секунда", отсече Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не бил разговарял с Живко Мартинов - депутат от ГЕРБ, който стана известен в т.нар. Суджукгейт.

 "Както ли не са лъгали от мое име. Казват, че са говорили с мене, сочат върха... Важно е, когато се залови такъв човек, незабавно да бъде отстранен", каза Борисов.