Лидерът на "Атака" и шеф на парламентарната група на управляващите "Обединени патриоти" Волен Сидеров призова премиера Бойко Борисов да редактира доклада за състоянието на националната сигурност, в който се посочва, че Русия е заплаха за България. Коментарът на Сидеров бе направен пред партийната телевизия "Алфа".

Сидеров посочи, че този доклад е компилация от докладите на службите. Крайният му вариант обаче е създаден от сътрудници и съветници на премиера. Според него докладът вкарва Борисов в капан и той трябва да бъде редактиран, преди да бъде обсъден и гласуван от парламента.

"Може да има намеса от страна на премиера и МС и да бъдат редактирани тези текстове, които по един излищен и нелеп начин създават напрежение", заяви Сидеров.

Според него този, който е сглобявал доклада, създава проблеми на правителството.

"Дали умишлено, дали по липса на достатъчно капацитет интелектуален, може да е смесица от двете", обясни Сидеров.

Той припомни, че Борисов е получил признание за своята добра международна политика.

"Сега, чрез тези служители, които хвърлят един доклад недобре написан, некадърно, да не говорим за стил, за изказ, той е толкова дървен, нечетивен...", коментира Сидеров.

Според лидера на "Атака" Борисов прави опити за възстановяване на енергийни пътища и газопроводи, които да стигат до България, и това не може да се случи без участието на Русия.

"Нужно е добро отношение, да не обясняваме, че Русия е заплаха. Да приемат един по-умерен текст. Един такъв служител или няколко служители, компилирайки подобен доклад, могат да неутрализират усилията на премиера. Смятам, че той като благоразумен човек ще се обърне към писачите на доклада", допълни Сидеров.

Той припомни, че всеки ден в Европа има тероризъм.

"Тези атентати не ги извършват руснаци, извършват ги индивиди с арабски имена", посочи Сидеров.

Като пропуск на доклада той изтъкна, че не са анализирани причините за мигрантския поток. И заяви, че трябва да се коментира ролята на САЩ за разрушаването на държавността в арабските държави.

"Либия беше нападната, Ирак беше нападнат от САЩ през 2003 г. с лъжа, че там има оръжие за масово поразяване. Ирак беше една държава, в която имаше ред, стандарти, не беше ядро на ислямизъм. Този анализ липсва. Ако се посочва Русия, трябва да се посочи и негативното влияние на САЩ", смята Сидеров.

Според него докладът се нуждае от много сериозна редакция, включително защото езикът му е "ужасен". Сидеров заяви, че "Атака" е известна като партия, която е за добри отношения с Русия.