От времето на предишния главен прокурор Борис Велчев има споразумение за двустранно сътрудничество с руската прокуратура и Юрий Чайка е на посещение у нас в резултат на този документ.

Така обвинител № 1 Сотир Цацаров отговори на журналистически въпроси днес за, меко казано, спорния си гост.

"Ще бъде подписана програма за двустранно сътрудничество – имам предвид за взаимно обучение на прокурори. Като мисля, че първото мероприятие в тази програма е сътрудничество в областта на антитероризма", поясни още Цацаров.

Той отговори с въпрос на въпроса за надписа сутринта на мост край "София тех парк", призоваващ Чайка да си ходи.

"Не може да очаквате, че сутринта, като се събудя и дойда тука, че ще мина по мостовете да видя кой какво е закачил. Не съм чел нищо, не съм видял кой какво е закачил по нечий мост."

Той попита – партия „Да, България“ в какво качество го отправят този протестен надпис. И не пропусна да захапе Христо Иванов и партията му, която е един от най-големите му критици:

"Демокрацията е и нещо друго – влизаш в парламента, когато за теб са гласували определен брой хора. Когато не са гласували, си играеш на извънпарламентарни декларации."

Цацаров успокои журналистите, че "посещенията в никакъв случай не може да останат скрити" и щели да ги запознаят с фактите около визитата на Юрий Чайка.

По отношение на антикорупционния закон той отдели два проблема - първо, кой ще назначава ръководителя, което нарече чисто политически въпрос. Цацаров бил раздвоен по втория въпрос - дали да имат разследващи правомощия. Защото това възпроизвежда разпоредби от отменения закон за ДАНС.

Главният прокурор обаче изрази мнение, че "едно от най-полезните места", където най-добре ще протече тази дискусия, е предстоящият Консултативен съвет по национална сигурност при президента на 9 октомври, където включително и той е поканен да прочете доклад.

Цацаров отговори с охота на изключително смислен и многопластов въпрос на Канал 3 - вижда ли той опитния хирург, който ще отстрани корупцията. Той използва подадената топка да се заяде със ставащото "в други страни" - може би на север от Дунав...

Опитът ми ме е научил, пък и всичко онова, което става в други страни, че да се говори за способен хирург е – как да кажа: всичко става с екип. Дори и най-способният хирург работи с екип. Трябва екип – един хирург не може да направи нищо.