Китай и Русия започнаха днес съвместни военноморски учения близо до Северна Корея, предаде Ройтерс.

Това става на фона на продължаващото напрежение около ядрените амбиции на изолираната държава и преди срещата през тази седмица на Общото събрание на ООН, което се очаква да бъде посветено на кризата.

В петък КНДР изстреля ракета над Япония. Това е вторият подобен случай за три седмици. Пхенян извърши на 3 септември своя шести и най-мощен ядрен тест напук на международния натиск.

Според китайската агенция Синхуа започналите днес учения се провеждат между залива Петър Велики край руското далекоизточно пристанище Владивосток, което не е далече отг границата със Северна Корея, и в южната част на Охотско море, т.е. северно от Япония.

Това е втората част от тазгодишните китайско-руски маневри. Първата част се проведе в Балтийско море през юли. Синхуа не свързва пряко ученията с напрежението на Корейския полуостров.

И Китай, и Русия неколкократно призоваха за мирно решение и подновяване на преговорите за КНДР.

В неделя японският премиер Шиндзо Абе написа в уводна статия във в. "Ню Йорк таймс", че международната общност трябва да остане единна и да засили санкциите срещу Северна Корея заради постоянното изстрелване на балистични ракети.

Според Абе подобни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и показват, че Пхенян сега може да вземе на мушка САЩ и Европа.

 
През миналата седмица Съветът за сигурност прие единодушно деветата си резолюция от 2006 г. насам, налагаща санкции срещу Северна Корея.

Днес китайският англоезичен официозен вестник "Чайна дейли" пише, че трябва да мине време, преди санкциите да се отразят сериозно, но вратата трябва да остане отворена за разговори.

Американската представителка в ООН Ники Хейли заяви вчера, че Съветът за сигурност е изчерпал възможностите си за сдържане на ядрената програма на КНДР и че САЩ може да се наложи да отнесат въпроса до Пентагона.

Попитана за репликата на президента Доналд Тръмп отпреди месец, че севернокорейската заплаха срещу САЩ ще бъде посрещната с "ярост и огън", Хейли отговори:

„Това не бе напразна заплаха."