Над 90 хил. км е общата дължина на ВиК мрежата в страната - измерими в пътна инфраструктура, това са 233 магистрали „Тракия“. Това заяви регионалният министър Николай Нанков при откриването на организираната от Световна банка конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България“.

„Тези съоръжения трябва да се поддържат в изправност във всяка част от денонощието, защото, за разлика от пътищата, при ВиК инфраструктурата няма обходни маршрути. Секторът е много по-чувствителен, защото има и силен социален ефект“, добави министърът.

За първи път от почти 30 години започна строителството на два нови язовира – „Пловдивци“ край Рудозем и „Луда Яна“ край Панагюрище, които ще осигуряват чиста вода за населението.

От няколко седмици в Панагюрище има сериозен проблем заради чести аварии във водопроводната мрежа.

„Единственото решение за качествена услуга, нормални доставки и социално поносима цена на питейна вода в общината е язовир „Луда Яна“, посочи министърът. 

През юли тази година в рамките на същия проект със заем от Световната банка започна и рехабилитация на стената на язовир „Студена“, който водоснабдява над 100 000 души в община Перник. 

През 2018 г. със средства от оперативна програма „Околна среда“ ще стартира инвестиция от близо 1,5 млрд. лв. в рехабилитация и изграждане на инфраструктура на база на извършените регионални прединвестиционни проучвания (РПИП).

По новата ОПОС на територията на 16-те области с консолидирани ВиК оператори ще се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, колектори, водопроводи, ще се подменят агрегати, помпени станции и др.

„Имаме уверението на колегите от ОПОС, че от спестения финансов ресурс при възлагане на РПИП ще бъдат финансирани инвестиционни проучвания в още пет области – Габрово, Велико Търново, София-област, Хасково и Плевен, които извървяха пътя на консолидацията със съответните решения на общинските съвети“, отбеляза Нанков.  

„След настоящия програмен период средствата за ВиК инфраструктура от европейските фондове ще бъдат силно ограничени. Ще се премине от грантово финансиране, което в момента е основният източник на ресурс за ВиК отрасъла, към отпускане на нисколихвени кредити, предоставяне на банкови гаранции и т.н. Все по-често ще говорим за „рециклирани“ пари. Трябва да се настроим към тези процеси, които текат на глобално ниво“, каза още Нанков. 

Той подчерта, че няма да има драстично повишаване на цената на водата. Там, където има нужда от промяна, тя ще се одобрява първо от общинските съвети, след това от съответната асоциация по ВиК и накрая от Комисията за енергийно и водно регулиране.