Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители. Това каза  министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София.

"До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, изтребители. Всичко това е минимум 10 млрд. лв.

Когато поставиш въпроса така: "Йок, веднага да се платят", трябва да кажеш, ако си отговорен, откъде ще отрежеш. Спечелихме изборите, защото казахме: двойно увеличение на учителските заплати. В мандата ние го правим.

Патриотите казаха, че искат минималните пенсии, правим ги. Искаме много от инфраструктурните проекти да ги завършим, защото икономиката и индустрията са тези, които правят вече 4% ръст. Виждате един Пловдив, който е един от моторите в индустрията, без околовръстното си шосе вече се задъхва", обясни Борисов.

Той каза, че се съмнява, че самолетите "Грипен" са най-добрите, и за това парламентарната комисия ще направи оценка. Когато тази оценка бъде готова, щяло да се реже от бюджетите на други министерства и да се дава за отбрана.

"Да видим със 7 самолета каква отбрана толкова ще се постигне в България, каква сигурност. Ще победят във въздушен бой кои? Срещу кой ще ги изправим? Тези изтребители кои други ще свалят?

Питам ви аз, не мога ли да задам един въпрос, вие сте публични медии. Като не сте експерти, и аз не съм. Затова като премиер искам да разделя и да има и за учители, и за пенсионери, и за артисти, и за военни, и за МВР, и за пожарникари, санитари, доктори. Всичките искат", каза още Борисов.

Той допълни, че се отнася с голямо уважение към Румен Радев, но изтъкна, че той вече е президент на всички българи, а не шеф на Военновъздушните сили (ВВС).

"Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За един месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни. Дали сме на парламента да провери дали това са единствените два изтребителя. Няма някой, който да каже, че един F-16, да речем, или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи, има едни "Скорпион" пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени", коментира Борисов.

И отново припомни, че през миналата година са били платени 1,3 млрд. за "американски централи и 1,2 млрд. за АЕЦ "Белене".

"Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме "Спартан", платихме "Пантер", "Кугър". Даже два еърбъса платихме правителствени. Откъде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв, само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната. В същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната. Ние бързаме веднага да платим тези 3 млрд.", обясни Борисов.

Той каза, че може да се хване на бас, че самолетите "Грипен" са без въоръжение.

"Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за един месец мога да направя подобно нещо. Който може, го направи."

Това заяви още Борисов, явно нападайки служебното правителство, което избра този доставчик.

На откриването на българския офис на Европейската инвестиционна банка присъства и президентът на институцията Вернер Хойер.

Филиалът в София ще бъде оглавен от Андреас Бейкос, който последно е управлявал отпускането на заеми в публичния сектор в Гърция и е ръководил службата на банката за Западните Балкани в Белград от 2010-а до 2016 г.

По повод откриването на офиса бе подписан и заем с компанията "Олива" – водещ производител на слънчогледово масло и търговец на зърно в страната. Това е първата операция на ЕИБ в България, в която частна компания се възползва от подкрепата на гаранцията от бюджета на ЕС по линия на плана "Юнкер".

"ЕИБ е два пъти по-голяма от Световната банка", изтъкна премиерът Борисов.

През 2016 г. отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 млн. евро, а общо финансирането от институцията от началото на 90-те години насам е към 5 млрд. евро.