Венецуелският президент Николас Мадуро смята, че между него и лидера на СССР Йосиф Сталин има визуална прилика.

"В света има хора, които ме смятат за карибския Сталин. И аз наистина приличам на него. Погледнете ме в профил. Като погледна в огледалото, и виждам сходство", заяви той в телевизионно предаване.

Мадуро не за пръв път се сравнява с най-големите диктатори. Преди време в друго интервю бе споделил приликата между неговите мустаци и тези на Сталин, бе намерил и прилика с Мао Дзедун.

Но на обвиненията от световните лидери, че действа като диктатор, Мадуро реагира с шумно отричане и нападки. Според него много от тях действат по-тоталитарно от него.

"Председателят на испанското правителство Мариано Рахой изпрати в Каталуния полиция да арестува 700 кметове. Кой действа като диктатор?! Мадуро, който разреши на опозицията да проведе референдум, или Рахой, който не позволява на Каталуня да организира референдум за независимост", запита венецуелският президент.

През това лято противниците на Мадуро организираха допитване до народа, на което 98% от гласувалите 7,6 млн. души се обявиха против свикване на Конституционното събрание, предложено от президента, с което той цели да увеличи властта си. Самият Мадуро обяви референдума за незаконен и не призна резултатите от него, но неколкократно повтаряше, че въпреки това е позволил провеждането му и е осигурил охрана.

В момента Венецуела е в тежка криза - има високи нива на инфлация, икономическа рецесия, недостиг на медикаменти. За 4 месеца постоянни протести срещу Мадуро са загинали около 120 души.