Чешката република е една от дестинациите на парите от корупционен фонд, с който авторитарният режим в Азербайджан е подкупвал европейски политици, пише интернет изданието "Праг дейли монитър", позовавайки се на в."Млада фронта днес".

От равностойността на 2,5 милиарда евро, които президентът Илхам Алиев е похарчил, за да пазарува лобисти в чужбина, 5 милиона са стигнали до джобовете на чешки политици, според публикация на неправитгелствения "Проект за докладване на корупция и организирана престъпност".

Чешкият клон на "Трансперънси интернешънъл" е съставил списък на политици от страната, които през последните години са защитавали интереси на авторитарния режим в Баку. Сред тях е социалдемократът Ян Хамачек, председател на Камарата на депутатите, който е основал чешко-азерска парламентарна група за приятелство и е получил орден от Алиев.

Хамачек отрича да е имал лични облаги от тази си дейност и посочва, че Азербайджан е "стратегически партньор" на страната му, защото оттам тя взема 40 на сто от потреблението си на петрол.

"Трансперънси интернешънъл" не е доказала преки връзки между чешки политици и паричните потоци от Азербайджан, посочва публикацията на "Млада фронта".

Според нея обаче чешки депутати в Съвета на Европа редовно пречат на опитите да бъдат разследвани нарушения на права на човека в Азербайджан, като в същото време като наблюдатели на избори в Азербайджан ги обявяват за свободни, честни и демократични, твърди изданието.

Според авторите Ариф Пашаев, тъст на Алиев, има няколко хотела, включително игрище за голф, в чешкия балнеоложки курорт Карлови вари.