България и Русия ще обменят опит в приемане на антикорупционно законодателство, актуални въпроси, свързани с предупрежденията за корупционни пресътпления, връщане на активи, придобти от рушвети и сформиране на национални контактни центрове по противодействие на корупцията.

Това става ясно от руското прессъобщение след днешната среща на Сотир Цацаров с госта му - геенралния прокурор на Русия Юрий Чайка.

Подписаната Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. предвижда още съвместни мероприятия по обучение на служители на прокуратурата на Република България в Академията на Генералната прокуратура на Русата федерация, провеждането на кръгли маси по теми като противодействие на финансирането на тероризма, борба срещу радикализирането и насилствения екстремизъм и опита на Русия и България в тези сфери.

Делегация на Генералната прокуратура на Руската федерация вече пристигна на посещение в София, съобщиха първо от московското ведомство.

Групата се ръководи от главния прокурор Юрий Чайка.

От българска страна дълго нямаше съобщение. В крайна сметка то се появи, макар и с голямо закъснение и доста общо:

"На 18 септември 2017 г. в Съдебната палата главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка. Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокурорите на двете държави ще обменят практически опит - пишат оттам.

Г-н Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас. Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми."

В делегацията влизат също така шефът на Главното управление по международно правно сътрудничество Денис Грунис и други ръководни сътрудници на прокуратурата.

От руското съобщение научаваме още, че групата освен с Цацаров, ще се срещне и с вицепрезидентката Илиана Йотова, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, а също така и с патриарх Неофит.

Подписаната от двете страни Програма дъщо е описана по-обстойно в руското съобщение и определя основни насоки за взаимодействие между страните като борбата с престъпността, защитата на правата на човека, интересите на обществото и държавата, противодействието на тероризма, наркотрафика, корупцията и незаконната миграция.

 

По-рано днес Сотир Цацаров заяви, че Юрий Чайка идва по споразумение за двустранно сътрудничество, подписано от Борис Велчев - главен прокурор в периода 2006-2013 г.

Срещу посещението вчера се обяви "Да, България" - партията на бившия правосъден министър Христо Иванов. Тя призова всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с Чайка, да откажат.

През изминалата нощ на надлез близо до "София тех парк" се бе появил надписът "Чайка, вън от Европа". Малко по-късно той бе свален. За това съобщиха от "Да, България" във фейсбук профила на партията.

Руски опозиционери смятат Юрий Чайка за човека, извършващ разправи с противниците на президента Владимир Путин.