Процедурата за продажбата на активите на чешката компания ЧЕЗ в България е спряна. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова в Перник, цитирана от БНР. 

Чехите са собственици на дружествата за електроразпределение и снабдяване, обслужващи Западна България, както и на ТЕЦ Варна. 

„Тъй като този бизнес е свързан не само с енергийната, но и с националната сигурност, страната ни ще подходи много внимателно към евентуалната продажба. Но сделката е изцяло в рамките на компетентностите на чешката държава“, подчерта Петкова. 

„Това, което аз знам, че процедурата е спряна - дали временно, дали постоянно, но независимо какво ще реши чешката държава за продажбата на активите си в България, този, който бъде определен за купувач, ако се стигне до финализиране на сделката, ще трябва да бъде проверен от нашия регулатор дали има потенциал да извършва толкова отговорна работа“, изтъкна Петкова.

Това съобщение идва малко изненадващо, тъй като точно преди месец от ЧЕЗ Груп оповестиха, че са получили няколко "обвързващи" оферти за бизнеса си в България. Решението трябваше да се вземе до края на септември.

По непотвърдена информация предложенията са варирали между 120 млн. евро и 250 млн. евро. 

След последното пресяване на кандидатите през май в надпреварата останаха собствениците на “Приста ойл” – братята Атанас и Пламен Бобокови, които си партнират с турската STFA Yatirim, ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки, пазарджишката “Инерком” на Гинка Върбанова и чешката енергийна компания “Енерго Про”.

ЧЕЗ влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България за 281,5 млн. евро. 

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. 

Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 г. 

Енергийният министър Теменужка Петкова се ангажира лично да провери запасите от въглища на топлоцентралите. Това е част от проверките на ведомството на готовността на енергийните компании за зимния сезон. 

Относно притесненията на бизнеса за новата цена на природния газ Петкова каза, че „става въпрос за транспониране на европейска директива, за която сме закъснели и крайният срок за прилагането й е 1 октомври 2017 г. Ако това не се случи, ни грози поредната наказателна процедура“.

„Булгартрансгаз“ и КЕВР са изчислили евентуално увеличение от 0,37% до близо 3%.

„Смятам, че не би се отразило фатално на българската индустрия и бизнес“, обобщи енергийният министър.