Председателят на парламента Димитър Главчев отрече пред БНТ информацията, че в момента вървят задкулисни договорки за попълване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Въобще не съм чувал за нещо подобно. И да вървят, аз няма как да ви кажа. При такъв прозрачен избор ще се види, че най-добрите кандидати ще бъдат избрани", заяви Главчев.

Той отрече и твърденията, че всяка парламентарна партия има квота в рамките на този избор и че БСП настоява за 4-ма свои членове във ВСС, въпреки че джентълменските споразумения биха им дали 3 места. Парламентът трябва да избере 11 членове на ВСС.

"Не знам, че има квоти", каза Главчев.

Забавянето на избор на ВСС той обясни с това, че депутатите трябва да имат време да си съставят мнение. Според Закона за съдебната власт срокът за избор на членове изтече на 3 септември. Депутатите трябва да съберат 2/3 мнозинство за този избор.

За бъдещия антикорупционен закон Главчев изтъкна, че няма как той да бъде приет само за пред Европа.

"Нека преценят българските граждани на кого да вярват на базата на това, което виждат със собствените си очи. България се развива стабилно. Виждаме какви са показателите - 2 млрд. лв. излишък, рекордно ниска безработица".

Така Главчев коментира дебатите между управляващи и опозиция.

По повод политическите инициативи на Слави Трифонов Главчев заяви, че не се страхува, защото това би означавало, че се страхува от демокрацията. Той обаче каза, че това може да стане само чрез партия.

"Нищо лошо няма в новите политически проекти, в техните обещания. Въпросът е какво се изпълнява от тези обещания", коментира Главчев.

За посещението на руския главен прокурор Юрий Чайка Главчев каза, че това са официални посещения и сътрудничество между институции.