Макар Северна Корея да заплашва все по-силно с ядрена атака, свободният свят не трябва да изпада в паника, а да пази самообладание.

Това е съветът на повечето западни медии във връзка с постоянно покачващото се напрежение на Корейския полуостров. А според в. "Таймс" най-разумният подход е възпирането на Ким Чен Ун. Това се казва в редакционна статия, озаглавена "Да живееш с бомбата".

Когато Пхенян изстреля през лятото ракети с голям обсег, тя задейства въоръженита си с помощта на рядко и мощно ракетно гориво, пише в. "Ню Йорк таймс". То вероятно е било доставено в страната от Китай и Русия.

Правителството на САЩ полага усилия да установи дали и тези две страни продължават да доставят съставни части за изключително взривоопасното гориво. И ако това е така, могат ли да бъдат прекъснати доставките било чрез санкции, било с помощта на саботаж, пита изданието. И веднага допълва, че може да се окаже твърде късно. Според американското разузнаване ядрената програма на КНДР вече не разчита толкова много на външни доставчици. Не е изключено страната вече сама да произвежда мощното гориво, известно с абревиатурата АДМХ. Това е асиметричен диметилхидразин -  аминово съединение, използвано в химията и като гориво за ракетни двигатели.

Може да се каже, че Пхенян вероятно е в състояние да произвежда АДМХ, отговаря на запитване на "Ню Йорк таймс" Тимъти Барет, представител на директора на Националното разузнаване на САЩ. Основание за тази увереност дава демонстрацията, която режимът на Ким Чен Ун прави на своите научни постижения и технически потенциал, съчетани с приоритета , който се дава на ракетните програми.

Днес този химикал се произвежда предимно в Китай, в няколко европейски страни и в Русия, където го наричат "отровата на дявола". Москва възобновила производството му съвсем наскоро, след като западните доставки били прекратени заради анексирането на Крим.

Ракетните изпитания на Ким Чен Ун са действия на един рационален играч, а не на луд, се казва в редакционния коментар "Да живееш с бомбата" на в. "Таймс".

"Основавайки се на това предположение, политиката към държавата отшелник трябва да бъде върху три кита - възобновяване на реалистичната дипломация с цел разкриване на бъдещите намерения на Ким и предотвратяване на случайна война; подготовка за бърз военен отговор, ако Ким нападне САЩ; икономически санкции", пише изданието.

И допълва, че има и четвърти вариант - Ким да бъде игнориран. През 60-те г. на ХХ век САЩ смятали китайската атомна бомба за заплаха за мира. Въпреки това кризата била разрешена, което позволило на Китай да се превърне в ядрена сила от среден калибър, а не в престъпна държава.

Всички военни варианти са лоши, защото правят уязвими за ответни атаки Южна Корея и Япония - ключовите съюзници на САЩ в региона. Единственото отговорно действие на САЩ ще бъде прехващането на севернокорейските ракети, ако те бъдат изстреляни срещу тяхната територия.