Агенция "Пътна инфраструктура" сезира ДАНС заради разпространени фалшиви документи, че е избран изпълнител на обществената поръчка за тол системата.

След едногодишния саботаж на внедряването на новите пътни такси чрез обжалвания на процедурата търгът стана обект и на фалшива новина.

"Веднага след разпространяване на невярната информация е извършена проверка на информационните системи на АПИ и е установено, че електронното писмо не е изпратено от електронна поща на агенцията и информационните системи не са били обект на хакерска атака", уточняват от Пътната агенция. 

Работата на тръжната комисия за избор на изпълнител в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа продължава, уточняват от АПИ.

Вчера до определени медии е разпратен документ с фалшив подпис и печат, в който се съобщава, че спечелилият кандидат е австрийската фирма „Капш Трафик Солюшънс“ - един от действителните участници в процедурата. 

От АПИ категорично опровергаха информацията и заявиха, че офертите още се оценяват. 

Освен нея документация за търга подадоха още три консорциума, а две фирми се явиха самостоятелно.

Едната е чешката "Толлнет", която разработва продукти и решения в областта на пътните такси, както и за доставка на електроенергия и природен газ. 

Самостоятелен играч е и българската "Сиела Норма", която е собственост на Веселин Тодоров и се занимава с разработване на правно-информационни системи.

"Телетол", който също заяви участие, обединява контролираната от Спас Русев БТК, софтуерната компания "Нованор" и фирмата за GPS услуги "Иком", чиито акции през март са прехвърлени на "Вайасат телематикс".

Във второто обединение "БГ път" влизат българската фирма "Контракс" и унгарската "Ай Сел глобъл солюшънс". 

Консорциумът "Тол България" е представен изцяло от български участници: "Телелинк" на Любомир Минчев, "Сирма груп" и "Сиенсис".

Австрийската група „Капш“, която е от големите имена в областта на технологичните решения за интелигентни транспортни системи, се явява като обединение "Капш Трафик солюшънс", в които влизат българското, полското, италианското и испанското подразделение на компанията.