Речта, която Доналд Тръмп ще произнесе по-късно днес пред Съвета за сигурност за ООН, вероятно ще предизвика сравнения с "оста на злото", която през 2002 г. очерта президентът Джордж Буш-младши, пише в. "Гардиън".

Очаква се Тръмп да призове международната общност да се противопостави с действията си на Иран и Северна Корея, които ще посочи като заплаха за глобалната сигурност.

На 29 януари 2002 г., в речта си "За състоянието на съюза", Буш също посочи Иран и Северна Корея, но включи в "оста" и Ирак. Година по-късно президентът организира нахлуване в Ирак заради твърденията, че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово унищожаване, които се оказаха безпочвени. (Днес обаче в Багдад на власт е проамериканско правителство - б.р.)

Тръмп ще предупреди страните членки на ООН, че рискуват да бъдат "зрители на историята", ако не се мобилизират да се изправят срещу такива заплахи. Така твърди висш представител на Белия дом, цитиран от "Гардиън".

Той допълни, че Тръмп ще използва обръщението си и за да очертае визията си как страните трябва да сътрудничат пред лицето на такива предизвикателства, без да застрашават суверенитета си. Така искането другите страни да участват в колективните действия е в съгласие с подхода "Америка преди всичко" на Тръмп.

Речта на президента на САЩ ще се фокусира върху "режимите по света, които заплашват сигурността", казва още американският представител:

"Очевидно един от режимите, които ще бъдат посочени в тази връзка, е режимът в Северна Корея и  цялото му дестабилизиращо и враждебно поведение, както и, разбира се, режимът в Иран."

"И в тези два случая, както и в други, ще има призив към другите страни да дадат своя принос в противопоставянето на тези заплахи  и че страните не могат да бъдат зрители на историята. И ако не се изправите срещу заплахите сега, те само ще наберат сила и ще станат по-страшни с течение на времето", продължи представителят на администрацията във Вашингтон.

В речта си Тръмп ще направи разлика между правителството и народа на Иран. Президентът ще намекне, че те са на нож.

Освен за Иран и Северна Корея, Тръмп ще говори и за кризата във Венецуела.

Призивът за действия срещу Иран вероятно ще спечели по-малка подкрепа, отколкото този на Буш-младши за Ирак преди 15 години, смята "Гардиън". През 2015 г. Техеран подписа споразумение, като прие сериозни ограничения на ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Другите страни, подписали документа - постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия - твърдят, че Ислямската република спазва споразумението. С това са съгласни и от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

За заплахата от Северна Корея съществува съгласие в Съвета за сигурност. Има обаче различия по въпроса какъв трябва да бъде икономическият натиск срещу страната. Китай - съсед и главен търговски партньор на КНДР, не иска да предизвика падане на режима на Ким Чен Ун и се съпротивлява на призивите на САЩ за пълно петролно ембарго и военноморска блокада.