Посланикът на Украйна у нас негово превъзходителство Микола Балгажи увери председателя на Народното събрание Димитър Главчев, че новият закон за образованието в Украйна практически няма да засегне българските училища в страната, нито ще органичи ученето на български език. А самият закон е съобразен напълно с европейската практика за изучаване на майчин и официалния език на държавата. По думите на дипломата Украйна работи в пълен синхрон със Съвета на Еврова и се придържа към европейските практики като европейска страна.

Главчев поиска среща с посланик Балтажи, след като се появиха съмнения, че с новия образователен закон изучаването на майчин език от националните малцинства в Украйна ще бъде ограничено за децата след 4-и клас. Остро реагираха предимно властите в Унгария, но и у нас в дискусията с критични изказвания се включиха и българските евродепутати, и представители на правителството, в това число и премиерът Бойко Борисов, и вицепрезидентката Илияна Йотова.

 

Посланикът обясни какъв е смисълът на закона, който предстои да бъде одобрен от президента на Украйна Петро Пошошенто. А именно - до 4 клас в училищата на националните малцинства на територията на Украйна да се преподава на майчин език, като един от предметите да е украински език. А след 4-и клас да се преподава на украински език, но училищата за запазят и обучението по майчин език. Целта според дипломата, която засяга всичи национални малцинства, но най-малко българското:

Децата от националните малцинства, които не знаят украински език, след това имат проблеми с продължаването на образованието си, в кандидатстването в университет, с достъпа си до пазара на труда в Украйна, не могат да работят в държавната администрация на Украйна или в мунисипалните власти (общинските - б.р.). Те се изолират или самоизолират и така се нарушава конституцията на Украйна, според която всеки гражданин на страната трябва да има достъп до труд, обясни Балтажи.

По думите му новият закон  практически не засяга българската диаспора в Украйна, защото в нито едно от училицата ни на територията на страната, в това число и българската гимназия, не се преподава само на български език, а децата изучават и украински. И повтори, че с промените до 4-ти клас ще се преподава предимно на български, но с предмет украински, а след това - обратното - тоест напълно се запазва правото на изучаване на майчин език и развитието на езиковата идентичност на децата. 

"Тук е белята, че има много манипулации. Затова призовах политиците да се въздържат от емоции.", обясни посланикът - "Изказват се някои политици, че  едва ли не българският ще бъде рестриктиран в Украйна. Няма такова нещо. Децата ще могат да продължат да развиват езиковата си идентичност.", каза той.

Посланикът официално покани министъра на образованието Константин Вълчев да посети Украйна, да разговаря с колегата си там, да посети всички места, където има представители на българското национално малцинство. 

По повод критиките на Унгария и други съседни страни, извън България, които възроптаха, но имат училища в Украйна, в които не се преподава украински, посланикът припомни, че на техни територии няма училища, в които да се преподава само на майчин език за малцинствата.

Димитър Главчев каза, че е удоволетворен от срещата, предстои и визита в Украйна.