Исландия се готви за  вторите си избори в рамките на една година, след като правителството трябваше да подаде оставка. Това се случи след разкритието, че бащата на премиера е подписал писмо с препоръки за осъден педофил.

Бярни Бенедиктсон е петият премиер на Исландия, откакто банковата система на страната банкрутира през 2008 г. по време на световната финансова криза. Той пое поста през януари начело на коалиция от три партии. Скандал, свързан с пари в офшорки, доведе до оставката на един от неговите предшественици и предизвика изборната загуба на друг. Но сега Бярни Бенедиктосон може да се окаже, че е бил премиер за много по-кратко време и от двамата, пише "Ню Йорк таймс".

Бенедиктсон, който оглавява дясноцентристката Партия на независимостта, поиска в понеделник парламентът да бъде разпуснат и така се тръгна към избори на 28 октомври. Управляващата коалиция се разпадна в петък, когато коалиционният партньор Партията на светлото бъдеще оттегли подкрепата си заради писмото и най-вече заради разкритията, че премиерът се е опитал да го прикрие.

Писмото от бащата на премиера Бенедикт Свеинсон призовава за гражданско реабилитиране на Хялти Сигурьон Хауксон, негов познат, който през 2004 г. е осъден на 5 години затвор за изнасилване и сексуално малтретиране на дъщеря си в продължение на 12 години, докато тя навърши 18 години.

Според клауза в исландския наказателен кодекс, която съществува от 1940 г., осъдените могат да кандидатстват да се проведе процес, за да им "бъде възстановена честта" - ако трима уважавани граждани се застъпят за тях и им напишат препоръки. Клаузата беше обект на критики от защитниците на жертвите на сексуално насилие и исландските медии притиснаха министъра на правосъдието да разкрие имената на хората, които са искали да се възползват от нея. Така миналата седмица писмото на бащата на премиера, писано през юни м. г., стана публично известно. Според правосъдната министърка Сигридур Андерсен тя е казала за това на министър-председателя още преди два месеца.

Коалиционният партньор от Партията на светлото бъдеще обвини правителството в "нарушаване на истината", защото е скрило съществуването на подобно писмо. Представители на всички политически партии реагираха негативно и използваха скандала, за да поискат по-голяма прозрачност.

Смари Маккарти, депутат от антисистемната Пиратска партия, описа в туитър скандала като "исландския вариант на Джими Савил" като имаше предвид историята на британски тв персонаж, за когото след смъртта му стана ясно, че сексуално е насилил десетки възрастни и деца.

Премиерът обясни, че е бил шокиран, когато е разбрал за писмото на баща си.

"Искам да подчертая, че бях шокиран да разбера това", каза той на пресконференция в петък. "Никога не бих подписал подобно писмо и никога не бих защитил подобни действия", разграничи се той от поведението на баща си.

Баща му, Свеинсон, в специално изявление се извини като обясни, че по никакъв начин не оправдава Хауксон за неговите престъпления.

"Това, което трябваше да бъде малък жест на добра воля към престъпника се превърна в продължение на трагедията за жертвата. Затова се извинявам отново", написа той.

Исландия, чието население е около 340 хил. души, беше засегната много тежко от финансовата криза през 2008 г. Тогава банкрутираха и трите ѝ големи банки и икономиката и се сви с 16% за година. Общественото доверие в държавните институции беше разклатено допълнително миналата година, когато тогавашният премиер Сигмунд Давид Гунлаугсон трябваше да подаде оставка, след като името му се появи в т. нар. Досиета "Панама", които разкриваха притежатели на офшорни фирми. Те показаха, че той и богатата му жена са си направили фирма на британските Вирджински острови, за да скрият пари в офшорка. 

Това разкритие изкара хиляди гневни исландци на улиците. Сега гневът им избухна отново.

Според анализаторите не е ясно дали Бенедиктсон ще оцелее след този скандал. Според Егил Хелгасон, политически коментатор в държавната телевизия RUV подобно развитие на нещата е особено благоприятно за Исландската народна партия, популистка формация, създадено от бившия участник в "Х фактор",  Инга Саеланд. Партията пропагандира срещу имигрантите, бедността и корупцията.