„Оръжейникът Михаил Калашников въплъщаваше най-добрите черти на руския човек, а разработеният от него автомат се превърна в културния бранд на Русия“. Думите са на министъра на културата на Русия Владимир Мединский по време на тържествената церемония по откриването на паметник на Калашников в Москва.

„Защо е тази бездарна уродлива скулптура? Дори и в съветските времена това чудо нямаше да бъде одобрено от художествен съвет“, написа в профила си във фейсбук музикантът от легендарната рок група „Машина времени“ Андрей Макаревич.

Откриването на паметника не мина без инциденти. Андрей Кисельов решил да протестира и издигнал лозунг „Създател на оръжие – създател на смърт“. Специалните части го задържали веднъж, записали данните му и го освободили. Малко по-късно го арестували отново – записът е един от най-популярните в социалните мрежи в Русия.

 

 

Автор на скулптурата е народният художник на Руската федерация Салават Шчербаков. Статуята е поставена на кръстовището на улиците „Садовая-Каретная“ и „Долгоруковская“. Откриването първоначално бе планирано за януари, но се отложи заради избор на по-подходящо място.

Скулпторът Салават Шчербаков на фона на статуята на Калашников в ателието си.

Паметникът бе открит от дъщерята на Калашников – Елена. Статуята е висока 7,5 метра. Върху постамента пише: "Герой на Руската федерация. Два пъти герой на социалистическия труд". В композицията присъстват още земното кълбо и образът на Св. Георги Победоносец, като „символ на опазването на мира и победата над силите на злото“, пише агенция РИА Новости.

Самият Калашников е изобразен като рок звезда - висок, строен, застанал в предизвикателна поза и здраво хванал творението си.

Проектът за паметника бе представен за одобрение на президента на Русия Владимир Путин по време на посещението му в концерна „Калашников“ в Ижевск през септември 2016 г. 

Монументът бе осветен от православен свещеник, а гвардейска част отдаде чест. 

Михаил Калашников конструира модела АК-47 през 1947 г. Днес над 100 милиона калашници са в употреба по целия свят. Оръжието се използва от държавни армии, както и от въоръжени групировки. Калашникът е отговорен за около 250 хиляди убийства годишно, пише „Гардиън“. АК-47 може да бъде видян върху знамената на Мозамбик и „Хизбулла“, както и в гербовете на Зимбабве и Източен Тимор.

Статуята на Калашников затвърждава образа на Русия като милитаристична и нео-империалистическа държава, която си мисли, че е обградена от врагове“, казва пред „Гардиън“ адвокат Дмитрий Шабелников, който живее наблизо.

„Паметникът представлява победата на доброто над злото“, казва скулпторът Шчербаков. Той е автор и на противоречивата статуя на Владимир Велики, която бе издигната срещу Кремъл миналата година.