Отивам в Бразилия да гледам финалния мач на Световното първенство и да поема щафетата за мондиала през 2018 г. у нас, разказва Владимир Путин в интервю за ИТАР-ТАСС. Доколкото му позволявал работният график той успявал да гледа някой и друг мач. Президентът съжалява, че отборът на Русия е отпаднал в предварителните групи, но смята, че момчетата са се старали да играят достойно.

Путин обяви, че в някои отношения организирането на шампионата в Русия ще надмине този в Бразилия. Той обяви, че със закон са премахнати визите, за всички които ще помагат в подготовката на мондиала и изграждането на съоръженията. А в навечерието на Световното първенство всеки, който иска да посети страната дори и като обикновен запалянко ще може да го направи без виза. Такъв прецедент все още не е имало на нито един шампионат, похвали се Путин.

Според руския лидер отношенията с Бразилия са стратегически и са изградени върху дългогодишна дружба и взаимно доверие. Владимир Владимирович коментира, че в съвременния свят нито една държава сама и нито една група държави могат да решат главните проблеми на планетата. По същият начин опитите да се обособят отделни оазиси на стабилност и сигурност, също са обречени на провал, допълни той.

А, в анализа си за изнесените в последната една година факти и особено през последната седмица (президентът има предвид шпионския скандал между Вашингтон и Берлин - б.р.) за кибершпионаж и подслушвания Путин заяви, че "това не е само откровено лицемерие в отношенията между съюзници и партньори, но и директно посегателство върху държавния суверенитет и нарушаване правата на отделните хора, както и навлизане в личния им живот".