Няма разпределение на квоти между партиите за избор на кандидатите на ВСС от страна на парламента, коментира пред Клуб Z зам.-председателят на Народното събрание от "Обединени патриоти" Явор Нотев. Но това носи риск за процедурата, отбеляза представителят на "Атака".

"Броят на кандидатурите ми говорят, че всеки играе... малко груба дума, със собствена визия, собствени кандидати."

"Тоест смятате, че има елемент на квотен принцип?"

"Не, напротив, че няма такъв елемент. На предишни избори имам спомен, че броят на кандидатите съвпадаше напълно с броя на местата, които трябваше да бъдат запълнени, докато тук това е променено и аз никак не съм сигурен и спокоен. Още повече, квалифицираното мнозинство, с което трябва да бъдат избрани, то самото предполага, че трябва да има предварителни разговори, за да бъдат подкрепени и чужди кандидати. Само че на мен не са ми известни такива действия."

Според него това поставя под въпрос и избора. Ако 160 депутати не подкрепят 11 от 18-те кандидати, това ще провали избора на целия Висш съдебен съвет и старият ще продължи да работи, докато процедурата не се повтори, очаква Нотев. На въпрос дали не е редно парламентарните групи да обсъдят кандидатите, за да няма такъв риск, той отговори:

 

"Такива са правилата, теоретично има такъв риск. Ако има такова обсъждане, ще бъде назовано с лоша дума - ще бъде пазарлък, ще бъдат взаимни отстъпки и компромиси, което в определен мащаб и рамка не е лошо."

Според него изборът ще е интересен, а и се наблюдава нова тенденция - броят на кандидатите и съгласните да се кандидатират за членове на ВСС и инспектората е нараснал.

"Имаше време, когато магистратите се притесняваха, че ще се откъснат от пряката си дейност и ще бъдат в някакви по-особени отношения със своите колеги. Тоест визираха момента на завръщането, който може би нямаше да протече гладко според тях. Сега имаме достойни кандидатури, достойни и добри магистрати, доказани имена, които са съгласни да се кандидатират", заяви Нотев.

Дали това е знак за подобрение на отношението в съдебната система към висшия орган?

"Това го виждам като по-богата възможност за избор, и то за добър и правилен избор. И дава надежда - че новият по състав орган ще бъде по-добър, по-качествен, от хора, които наистина знаят какво правят там", каза той.

Попитахме г-н Нотев дали президентът Радев е редно да задържа назначението на Георги Чолаков, когото ВСС избра за председател на ВАС, и дали Румен Радев е прав за това, че новият ВСС трябва да избере шефа на ВАС.

"Аз мисля, че формално президентът би трябвало, като в срока на този мандат на ВСС му се поднася надлежно представена кандидатура, той да се произнесе. Но споделям изцяло виждането му, защото то е по-дълбоко и по-мъдро в разбирането, че новият състав на ВСС предстои да работи с председател на ВАС, който в крайна сметка е и негов член по право. Ето защо не е лишена от логика позицията на президента", отговори той.

Нотев отбеляза, че не би си позволил да коментира как държавният глава упражнява своите правомощия.

"Има разум, този разум личи, той е полезен за обществото, между другото, не е просто спъване на някаква процедура самоцелно... Малко е необичайно, нестандартно като поведение, но го намирам за основано на логиката и виждането за обществената значимост на този предстоящ избор", заключи той.