САЩ могат да бъдат принудени тотално да унищожат Северна Корея, ако Пхенян не спре своята ядрена програма, заплаши президентът на САЩ Доналд Тръмп в първата си реч пред Общото събрание на ООН. Тя трая 41 минути.

Тръмп предупреди Ракетчика, иронизирайки диктатора Ким Чен Ун, че е поел към самоубйство, предаде Ройтерс.

Ако Северна Корея не се откаже от ядрената си програма, то тогава:

"САЩ имат голяма сила и спокойствие, но ако са принудени да защитават себе си или своите съюзници, няма да имаме друг избор, освен тотално да унищожим Северна Корея", обяви Тръмп.

И добави:

"Ракетчика е поел към самоубийствена мисия за себе си и за режима си".

Тръмп призова страните-членки на ООН да се обединят и да изолират Северна Корея.

Силни шушукания се носеха из облицованата със зелен мрамор зала на Общото събрание, докато Тръмп произнасяще заплахата си, отбелязва Ройтерс. А шведската външна министърка Маргот Валстрьом закри с ръце лицето си.

На първата редица кресла, предназначени за севернокорейската делегация, седеше само един младши дипломат от тази страна.

От постоянното представителство на КНДР в ООН засега не са отговорили на молбата на Ройтерс да коментират думите на американския лидер.

След това Тръмп разкритикува държавите, търгуващи със Северна Корея. Макар да не назова имена, на всички бе ясно, че той напада Китай:

"Оскърбително е, че някои държави не само биха търгували с такъв режим, но и биха въоръжавали, снабдявали и финансирали страна, която застрашава света с ядрен конфликт."

След Северна Корея Тръмп взе на мушка и Иран. Той заяви, че ядреното споразумение, договорено от предшественика му Барак Обама през 2015 г., е обида, и намекна, че може да не го потвърди, когато настъпи времето за това в средата на октомври.

"Едва ли чухте последното", каза Тръмп.

Той нарече Иран "икономически изчерпана престъпна държава", която изнася насилие.

Речта на Тръмп отразява стремежа му да изложи визията си за "Америка преди всичко" в американската външна политика, насочена към намаляване на бюрокрацията и създаването на съюзи въз основа на споделени интереси.

Тръмп, който влезе в Белия дом преди 8 месеца, заяви пред световните лидери на 193-членната световна организация, че САЩ не се стремят да наложат волята си на другите страни и ще зачитат техния суверенитет.

"Ще защитавам интересите на Америка повече от всичко друго. Но при изпълнението на задълженията ни към ругите страни ние също така си даваме сметка, че в интерес на всички е да търсим бъдеще, в което всички страни могат да бъдат суверенни, благоденстващи и сигурни", заяви президентът.

Докато четеше внимателно от приготвените листа, Тръмп увери, че скоро американската армия ще стане по-силна отвсякога.

Той засегна и темата за Венецуела. Президентът на САЩ нарече ситуацията в южноамериканската страна "напълно неприемлива" и изтъкна, че Америка не може да стои и да гледа безучастно. Той предупреди, че САЩ обсъждат какви по-тататъшни действия да предприемат.

Тръмп не пропусна да разкритикува и Куба.

"Големи части от света са в конфикт, а някои на практика отиват по дяволите", изтъкна той.

Възхита от изказването на американския президент изрази израелският премиер Бенямин Нетаняху, който някога е бил представител на страната си в ООН.

"В над 30-годишния ми опит в ООН никога досега не бях слушал толкова уверена и смела реч", заяви той.